Experten inför svampsäsongen: ”Har varit knastertorrt”

Augusti är lika med säsongsstart för många svampplockare. Men på grund av den ovanligt torra sommaren kan det dröja lite innan svamparna kommer i år. ”Får vi bara lite regn så ska det nog ordna sig”, säger svampexperten Anna-Lena Lindqvist.

Anna-Lena Lindqvist har hållit i svampkurser i många år. Arkivbild.

Anna-Lena Lindqvist har hållit i svampkurser i många år. Arkivbild.

Foto: Leif Andersson

Skellefteå2021-08-03 19:00

Augusti och september anses allmänt vara de bästa svampmånaderna, men i år har det varit en varm sommar med ganska lite nederbörd. Det kan påverka svampsäsongen negativt, menar Anna-Lena Lindqvist.

– Det har ju varit knastertorrt vilket ger dåliga förutsättningar. Men det är bara Gud Fader som vet helt säkert, skrattar hon.

Som svampkonsulent har Lindqvist i många år anordnat kurser runt Skellefteå för personer som är intresserade av att börja plocka svamp. Hon har sett såväl bra som dåliga svampår – och något som hon har lärt sig är att temperatur och regnmängd kan spela väldigt stor roll.

– Men nog finns det hopp. Får vi bara en rejäl blöta så kommer vi igång med plockandet, resonerar hon.

undefined
Anna-Lena Lindqvist har hållit i svampkurser i många år. Arkivbild.

Själv har Anna-Lena Lindqvist bara sett någon enstaka svamp i år – fast på vissa håll i Västerbotten har kantarellerna redan börjat skymta. Men det är alldeles för tidigt att plocka dem, tycker hon.

– De är så små och uttorkade just nu. Man ska inte plocka dem när de ligger i barnkammaren, låt dem växa upp först!

När svamparna väl har börjat dyka upp kan man i princip plocka till dess att snön kommer, menar hon. Allra bäst är det att plocka svamp när det är lite kallare utomhus eftersom de inte lika lätt blir angripna då.

I Västerbotten finns mängder av god matsvamp, men Anna-Lena Lindqvist slår ett extra slag för en speciell sort som i princip bara växer i de norra delarna av landet.

– Det är Skelleftedelikatessen goliatmusseron! Den finns det mycket av här i krokarna.

undefined
Det är viktigt att borsta av svampen ordentligt. Arkivbild.

Goliatmusseronen är särskilt populär i Japan där den kallas matsutake och kan kosta uppåt 25 000 kronor kilot. I Sverige växer den gärna på torra tallhedar längs Norrlandskusten. Men för en nybliven svampplockare passar det nog ändå bäst att plocka vanliga soppar, menar Lindqvist.

– Karljohanssvamp är till exempel en bra nybörjarsopp. Skulle man mot förmodan bli illamående när man plockat en sopp är det för att man inte har hanterat den ordentligt.

Värre är det med skivlingar och riskor som kan vara förrädiska och lätt förväxlas med dödligt giftiga svampar. Och gula kantareller borde man inte heller plocka som nybörjare, menar Anna-Lena.

– Man kan förväxla kantareller med andra svampar. Jag har fått samtal från nyblivna svampplockare som har plockat fel. Då skrockar jag: ”Bra, ät du dina ’kantareller’ om du vill få ont i magen!”.

Innan man plockar svamp tycker hon att man bör skaffa en bra svampbok där man kan läsa sig till mycket matnyttig information.

undefined
Anna-Lena Lindqvist. Arkivbild.

– Svampar omvärderas ständigt och man behöver aktuell information. I en gammal svampbok kan det till exempel stå att någonting är ätligt som inte är det. Själv rekommenderar jag ”Nya svampboken” som Hans Marklund från Jörn har varit med och skrivit.

Finns det något annat man ska tänka på om man vill börja plocka svamp?

– Det allra bästa man kan göra är att gå en svampkurs. Många studieförbund och föreningar organiserar sådana och då får man följa med någon som verkligen kan det här med att plocka svamp.

Du som är en riktig svampexpert, vilken sort tycker du är godast?

– Jag gillar tallblodsriskan, den kallas läckerriska av en anledning. Jag brukar smörsteka den men det finns ju hur många sätt som helst att tillaga svamp.

Svampplockning

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!