Soporna som brann skulle egentligen ha skickats till Umeå Energis anläggning Dåvamyran för att brännas och ge fjärrvärme.
Efter storbranden sade avfallschef Agneta Lantto Forsgren att hon hoppades att resterna skulle kunna skickas.
För lite energi
– Men Umeå kommun var inte intresserade. Resterna har för dålig kvalitet, då de innehåller mycket vatten, aska och grus. Det skulle helt enkelt ge för lite energi, säger hon i dag.
– Skulle vi ha skickat materialet hade vi först tvingats krossa och sikta det, för att få bort allt grus, och det ville vi inte göra av arbetsmiljöskäl.
Istället har Skellefteå kommun begärt dispens för att lägga resterna på deponi. Det innebär att de mest troligt ligger kvar för all framtid.
– Det är förbjudet att lägga brännbara sopor i deponi, så därför krävs dispens, förklarar hon.
Väntar på provsvar
Länsstyrelsen har nyligen beviljat detta under förutsättning att proverna inte visar några alarmerande nivåer av skadliga ämnen.
– Vi hoppas provsvaren kommer inom kort, och sedan är planen att lägga resterna i deponin före vintern, säger Agneta Lantto Forsgren.
Det var 4 000 ton avfall som omfattades av branden, varav 1 000 ton förintades och 3 000 ton ligger kvar i brandskadat skick.
Så ser sopberget ut - det ska ge Umeborna värme i vinterDeponin där det ska läggas finns sedan tidigare på Degermyran, och är avsedd för icke farligt avfall. Där ligger exempelvis isolering, tegel, betong.
– Det är ett område som i botten är inkapslat med bentonitmattor så att föroreningar inte ska komma ut. Vi tar emot 8 000 - 10 000 ton avfall där per år, så 3 000 extra är inte hela världen.
– Men det var olyckligt att det här skulle hända. Det sista vi vill är att avfall bara ska bli liggande i en deponi, säger hon.
Deponin täcks med specialbehandlat avloppsslam, geotextil, grus och jord. När den fått en viss höjd förklaras den fylld. Då måste man börja om på ett nytt ställe.
Försäkringsfråga
När det gäller kostnader så är det ännu oklart om avfallsverksamheten går plus eller minus på branden. Om branden inte hade varit så hade det kostat 600 kronor per ton att skicka avfallet till Umeå. Nu sparar man de pengarna men får istället hanteringskostnader.
– Oavsett vilket så blir det en fråga för kommunens försäkringsbolag, säger hon.