Renkött på matsedeln för att stötta och utbilda

Skellefteå kommun satsar på lokala råvaror i sina kök. Nu har de köpt in lokalt producerat renkött som ska gynna både företagen och de som äter maten.

Skellefteå kommun har köpt in runt 800 kilo renskav som ska serveras under nästa vecka.

Skellefteå kommun har köpt in runt 800 kilo renskav som ska serveras under nästa vecka.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-11-30 16:00

Kommunen arbetar aktivt med att hitta nya lokala producenter till bespisningarna på kommunens äldreboenden och skolor. En av anledningarna till detta är att stötta de lokala företagen.

– Vi har en målsättning som handlar om att mer av maten som vi serverar ska komma från lokala producenter. Därför arbetar vi med att hitta lokala företag som uppfyller våra krav, säger Carolina Palomaa, verksamhetsstrateg för måltid på Skellefteå kommun.

En anledning till att Skellefteå kommun valt att köpa just renkött är för att stötta rennäringen. De berättar att det varit svårt för lokala företag att sälja köttet, någonting som i förlängningen påverkar rennäringen negativt. Därför bestämde sig kommunen för att köpa in ungefär 800 kilo renskav som ska serveras under nästa vecka.

– Under vecka 50 kommer det att serveras renskavsgryta på våra äldreboenden, förskolor och skolor. När möjligheten dök upp att köpa lokalt producerat renkött kände vi att det är värt att testa, säger Carolina Palomaa.

Förutom att maten är lokalt producerad berättar Carolina Palomaa att det finns andra positiva sidor med renskavet. En av fördelarna är att ungdomar som äter maten får lära sig mer om vilka råvaror som finns i Skelleftetrakten.

– När vi serverar den här typen av rätter hoppas vi kunna öka kunskapen om vilka saker som finns i närområdet och vad man kan använda dem till, säger Carolina Palomaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!