Ludvigs betongdröm gick i uppfyllelse – flyttade hem

När klasskompisarna ville bli poliser eller brandmän drömde Ludvig Dahlgren om att jobba med betong, allra helst som platschef. Nu har han flyttat hem till Skellefteå och familjeföretaget – och är ett steg närmare sitt mål.

Ludvig Dahlgren har drömt om att arbeta i familjeföretaget sedan han var liten. Nu driver Byggbetong fem fabriker i Västerbotten.

Ludvig Dahlgren har drömt om att arbeta i familjeföretaget sedan han var liten. Nu driver Byggbetong fem fabriker i Västerbotten.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2021-07-06 07:00

– Mina föräldrar brukar skoja och säga att jag göt betongkuber redan i sandlådan, när de andra barnen lekte med annat, berättar Ludvig Dahlgren.

Betong är 31-årigens kall i livet. Själv beskriver han det som ett ”töntigt” intresse som har gått i släkten i flera generationer. Ludvigs farfars far grundade ett cementgjuteri 1935, som lade grunden för familjeföretaget Byggbetong John Dahlgren AB. I dag är Byggbetong marknadsledande i Skellefteå och driver fem fabriker i Västerbotten.

Redan när han var liten hade Ludvig bestämt sig att han skulle gå i släktens fotspår och arbeta med betong – och när det för en tid sedan kom en öppning för Ludvig att börja jobba på familjeföretaget tvekade han inte. Nu har han varit chef för teknik- och affärsutveckling i drygt en månad.

undefined
Ludvig Dahlgren har drömt om att arbeta i familjeföretaget sedan han var liten. Nu driver Byggbetong fem fabriker i Västerbotten.

– Jag lämnade mitt jobb i Stockholm för att satsa på det här. Byggbetong har mycket spännande på gång och jag känner att jag behövs. Sedan har vi en ettåring hemma och pandemin gjorde att vi fick lite andra prioriteringar. Då var det naturligt att söka sig hem till Skellefteå, till naturen och till personerna man älskar, berättar han och tillägger:

– Pappa har dessutom kunnat vara hemma och köra traktor med grabben när jag har jobbat. Det är skönt att vi kan hjälpa varandra och i framtiden kanske det blir farsan som vabbar när grabben är sjuk.

Vi möts vid Byggbetongs helt nybyggda kontorslokal på Hedensbyn. I eftermiddagssolen avlöser betongbilarna varandra på grusplanen – läget är perfekt för att leverera betong till Skellefteås industrier.

undefined
Kontoret vid fabriken på Hedensbyn är alldeles nybyggt.

Redan i tonåren sommarjobbade Ludvig så ofta han kunde på familjeföretaget. Under uppväxten pratade, lärde, lekte och drömde han om betong – byggmaterialet som på många sätt har fungerat som släktens sammanhållande kit. När klasskompisarna ville bli poliser eller brandmän drömde Ludvig om att en dag bli platschef på familjeföretaget. Nu är han ett steg närmare målet.

– Jag fick göra min första arbetsdag här i vårt helt nybyggda kontor, det var ganska lyxigt, berättar Dahlgren.

undefined
Brandman? Polis? Nej, Ludvig Dahlgren har alltid velat bli chef på Byggbetong.

Just familjen har alltid varit viktig för Ludvig och i dag är det pappa Håkan och farbror Kenneth som äger Byggbetong. En person som också har betytt mycket är farfar Lars-Gunnar Dahlgren, som fortfarande sitter i bolagets styrelse.

– Farfar är min största supporter. Han är den enda som har läst hela mitt examensarbete om karakterisering av bergkross till betong. Han ögnade igenom varje sida och var med när jag redovisade arbetet. Därför känns det väldigt viktig för mig att få återgälda det genom att jobba på Byggbetong medan han lever. 

Ludvig har tidigare arbetat som projektledare för grön betong på Skanska i Stockholm och en stor anledning till att han flyttade hem var att utveckla familjeföretagets hållbarhetsarbete. Enligt vissa rapporter står cement och betong för hela sju procent av mänsklighetens samlade utsläpp – och cement, som är själva bindemedlet i betong, är den stora miljöboven.

– På fredagkvällarna när familjen har somnat brukar jag ligga och läsa om olika alternativa bindemedel. Vissa tycker nog det är töntigt, men jag tycker det är jäkligt spännande.

Betongbranschen har alltså en stor påverkan på klimatet. Vad kan ni göra för att ändra på det?

 – Vi måste minska cementmängden och hitta mer hållbara alternativ. Man kan till exempel använda flygaska och slagg i stället. Jag tror att vissa upplever betongbranschen som grå och tråkig, men inte jag. Det finns enormt med potential och det känns väldigt kul att jobba med att utveckla företaget.

undefined
I den här jättelika byggnaden förvaras bergkross som används för att tillverka betong.

Vissa skulle nog säga att det här med betong är ett lite udda intresse. Vad är det som lockar dig?

– Jag kan förklara det med en liknelse. Här nere i vårt processrum har vi 200 betongrecept på olika blandningar. Man kan jämföra det med brödbakning. När man bakar bröd så har man kanske 200 olika recept på allt från wienerbröd till rågbröd. Det är samma sak med betong - olika saker för olika applikationer. Det kan användas till så mycket och det är spännande.

– Alla har en uppfattning om vad betong är. Till och med min mormor! Det finns överallt – i våra hus, på våra garageuppfarter, i våra broar. Innanför den stora grå massan döljer sig något extremt komplext. Och jag tycker det känns väldigt roligt att vara med på familjeföretagets resa.

undefined
Här blandas det betong.
Ludvig Dahlgren

Ålder: 31 år.

Bor: Morön.

Familj: Sambon Rebecka, sonen Lars (döpt efter farfar) och taxen Edit.

Jobbar med: Chef för teknik- och affärsutveckling på Byggbetong John Dahlgren AB.

Gör på fritiden: Tittar på hockey och lagar mat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!