Rättspsykiatriska undersökningar har ifrågasatts – advokat Jens Nyström: ”Förlitar oss ibland för mycket på dessa utlåtanden”

Flera personer som på senare tid åtalats för brottslighet i Skellefteå har ifrågasatt resultatet i rättspsykiatriska undersökningar. ”Det finns flera faktorer som kan ge en oklar bild i undersökningarna”, säger advokat Jens Nyström.

Viktigt våga ifrågasätta. ”Flera saker kan ge brister i RPU-utlåtandena”, säger advokat Jens Nyström.

Viktigt våga ifrågasätta. ”Flera saker kan ge brister i RPU-utlåtandena”, säger advokat Jens Nyström.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2018-03-02 07:02
Viktigt våga ifrågasätta. ”Flera saker kan ge brister i RPU-utlåtandena”, säger advokat Jens Nyström.
Viktigt våga ifrågasätta. ”Flera saker kan ge brister i RPU-utlåtandena”, säger advokat Jens Nyström.

På torsdagen avslutades rättegången mot den 36-årige man som erkänt yxrånförsöket inne på Ica Torget i Skellefteå den 4 december. Eftersom det uppstod misstankar om att mannen lider av en allvarlig psykisk störning så gjordes en rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Mannen valde att inte svara på några frågor i undersökningen. Bedömningen blev, trots denna brist i undersökningsmaterialet, att han lider av en allvarlig psykisk störning. Detta överklagades till Socialstyrelsens rättsliga råd. På torsdagen gick man igenom rådets utlåtande, rådet ansluter sig till den tidigare bedömningen.

36-åringens överklagande är ett av flera fall på senare tid där åtalade i brottsutredningar i Skellefteå har ifrågasatt slutsatserna i de rättspsykiatriska undersökningarna.

Den man som åtalats för allvarliga hotmejl till bland andra kommunalrådet Lorents Burman fick nyligen beskedet om sitt överklagande till Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådet gjorde samma bedömning, mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Advokat Jens Nyström har varit försvarare för en man som åtalats för förföljelse av en tidigare flickvän. RPU-beskedet var att mannen led av en allvarlig psykisk störning, men detta ändrades efter att Socialstyrelsens rättsliga råd gjort en annan uppfattning. Påföljden blev därför fängelse.

”Socialstyrelsen ansluter sig till de bedömningar och slutsatser som kommer i uttryck i det rättspsykiatriska utlåtandet.”

– Rent allmänt kan man säga att vi ibland förlitar oss alltför mycket på de utlåtanden som presenteras i de rättspsykiatriska undersökningarna. Det finns ett stort spann för vad som kan bedömas som en psykisk störning och om denna ska bedömas som allvarlig.

– Därför finns det goda skäl, i de fall där det finns frågetecken, att begära en överprövning av RPU-beskedet. Det får inte bli slentrian i dessa överprövningar, men det har visat sig att det, av olika skäl, kan finnas brister i utredningarna, tillägger Jens Nyström.

Stalkerdomen efter flera år av väntan: Suttit häktad – han slipper fängelsetEfter rånförsöket vid kassan på Ica torget: Rättslig strid om psykiatriutlåtandeGrova hoten mot de kommunanställda: Nya beskedet om mannens psykiska hälsaStalkerdomen efter flera år av väntan: Suttit häktad – han slipper fängelset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!