Det är en vacker vinterdag med milt väder och en strålande sol som behagat att skina ned över Skellefteå. På Isbodens öppna utomhusytor finns en känsla av ljuva vårvintern – en perfekt dag för ett fika i det fria, således. Och fika utomhus är just vad Isboden nu beslutat att erbjuda.
Som en följd av pandemin och de färre antalet platser inomhus som Isboden då kan erbjuda har de nämligen sjösatt en coronalösning för att kunna hålla i gång sin verksamhet. De kallar den för "Isboden Winter Edition" och är precis som det låter en utomhusservering av mat och fika, där gästerna får platser vid bord och där ta del av den vinteranpassade menyn som tagits fram.
– I och med pandemin får man hitta andra sätt att jobba på, och då blev det så här att vi körde utomhus. Den här idén kom stöpt ur coronarestriktionerna men det här kommer ju bli permanent framöver, säger Kalina Wallenberg, vd på Stiftsgården som driver Isboden.
Det känns ju som en lösning som kan fungera även när förhoppningsvis lever i ett coronafritt samhälle?
– Så är det verkligen och så kommer det som sagt att bli. Det är ju roligt att prova något nytt och satsa, vår näring har ju haft det tufft under en lång tid.
Var det här ett sätt för er att hålla fler anställda i arbete också?
– Ja, absolut. Hade vi inte dragit i gång vintersäsongen här nu så hade vi kanske behövt säga upp personal i stället. Det är ett sätt för oss att behålla arbetet för våra medarbetare.
Under tiden vi levt med covid-19 i samhället har verksamheter kommit med kreativare lösningar än vad vi någonsin sett förut. Inget ont som inte för något gott med sig?
– Ja, exakt. Sen har man kanske känt att ”kommer gästerna godta att vi provar det här?”. Men som läget är nu så vågar vi prova för vi har ingenting att förlora.
Kalina visar runt på uteplatsen, bland plädar och öppna eldar konstaterar hon:
– Det är nästan lite mysigare vintertid än sommar, för nu har vi eldar ute där man kan grilla egna pinnbröd och korv.
Den första helgen i februari blev också första helgen när Isboden hade öppet, och det blev succé direkt. På sina 60 uteplatser och 16 platser inomhus trivdes besökarna som med gott avstånd kunde avnjuta Isbodens specialmeny.
– Souvas var mest populärt. Eller, den varma chokladen var riktigt populär. Den fick vi göra litervis av, berättar Kalina.