Uppmaningen till anställda: Prata inte med media

Många har frågor om det som sker just nu på Northvolt. Men både anställda och media har svårt att få några svar. Samtidigt uppmanar vd:n Peter Carlsson personalen att inte prata med journalister. ”Anmärkningsvärt”, tycker Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert – och får medhåll av en krishanterare.

”Jag vill be alla, i det här läget, att inte kommentera till media om situationen”, sa Northvolts vd Peter Carlsson till anställda under ett informationsmöte.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2024-09-19 05:00

Som Norran tidigare rapporterat höll Peter Carlsson förra veckan ett möte för anställda på Northvolt. På mötet, som hölls på engelska, informerades bland annat om den pausade verksamheten på Upstream 1. Nu kan Norran även berätta att Peter Carlsson, under samma möte, uppmanade anställda att inte prata med journalister.

– Med det här kommer ni nog se att vi under de kommande dagarna och veckorna kommer att ha ett stort externt tryck på företaget. Det kommer att vara media som frågar hur det går för företaget. Och jag vill be alla, i det här läget, att inte kommentera till media om situationen, sa han till de anställda.

Men det är inte bara media som haft frågor – även anställda undrar vad som sker och berättar att de känner frustration över att inte få svar.

undefined
Uppmaningen till de anställda kom från vd Peter Carlsson under ett extrainsatt informationsmöte som hölls förra måndagen.

Flera anställda säger till Norran att det skapar rykten och spekulationer när Northvolt varken talar med personal eller media. De berättar att de bara får information om vad som händer på Northvolt via Norran.

”Vi vet ingenting, ingen säger någonting till oss”, säger en anställd.

Anställda som kontaktat Norran undrade bland annat om löneutbetalningarna var i fara – något de inte fick svar på från Northvolt. Först dagen efter att media lyft frågan valde arbetsgivaren att svara (löneutbetalningen ska inte vara i fara).

Samtidigt uppmanas personalen att inte prata med media och att en försiktighet råder är tydligt. När Norran besökte Northvoltområdet och barackbostäderna förra veckan, för att se hur personalen upplever det som händer, var det få som vågade ställa upp med namn och bild. Flera nämnde sina anställningskontrakt som anledning.

– Det här har vi stött på tidigare också flera gånger, att anställda på Northvolt inte vågar prata med journalister av rädsla för att förlora jobbet. Det råder en tystnadskultur och det finns en stor okunskap kring vilka rättigheter man har i Sverige, säger Malin Christoffersson, chefredaktör på Norran.

undefined
Ingen på barackområdet i Ursviken ville prata med Norran när vi besökte området förra veckan för att ta reda på hur de anställda upplever situationen på Northvolt. Flera hänvisade till sitt anställningskontrakt.
undefined
Även vid batterifabriken var det få som ville ställa upp med namn och bild när Norran besökte området.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tycker det är anmärkningsvärt att anställda uppmanas att inte prata med media.

– Det visar på en problematisk syn på personalen. Vad är arbetsgivaren rädd för att de ska säga?

Hon understryker att enskilda anställda måste kunna berätta om sina upplevelser. Då räcker det inte att ”skicka fram en kommunikatör”.

– Rent juridiskt får alla, alltid, prata med journalister. Det ingår i meddelarfriheten och vi har ett jättestarkt källskydd i Sverige.

undefined
Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet. Arkivbild.

Northvolts vd Peter Carlsson har inte ställt upp på någon intervju i svensk media sedan i somras. Ulrika Hyllert konstaterar att ingen har en skyldighet att prata med journalister.

– Men agerandet skapar uppenbart oro.

Men PR-experten och medierådgivaren Paul Ronge säger till Norran att det faktiskt finns situationer då det kan vara bra att tacka nej till media.

– Om man har problem och inte riktigt vet hur man ska hantera det kan det vara en orsak att tacka nej. Men då är det också viktigt att förklara att man arbetar för att hitta lösningar, att man vill hitta en väg framåt innan man går ut och pratar om det.

Han tycker att Peter Carlssons tystnad tyder på att företaget befinner sig i en stor kris. Uppmaningen till anställda att inte prata med media kan leda till en rädsla bland personalen – och är i förlängningen dåligt för Northvolts varumärke, säger han.

Vad hade du gjort om du var medierådgivare åt Northvolt?

– Jag skulle först fråga hur man tror att företaget kommer se ut om ett år och se vad som är kommunicerbart i nuläget. Har man varit lite för stöddig tidigare kan det vara på sin plats att säga det: ”vi kanske var överoptimistiska, men vi har framtiden för oss”, ungefär. Det är ju sanningen, säger han.

– Med skicklig kommunikativ kompetens skulle Northvolt kunna få sympati genom att peka på svårigheterna som de befinner sig i. Men det kräver att de också kan uttrycka en väg ut ur krisen

I en skriftlig kommentar skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja att Peter Carlsson ”arbetar hårt med den strategiska översynen” och att det blir tillfälle för intervjuer när man ”har kommit längre i processerna”.

– Anställda får självklart prata med journalister, men under senaste tiden har vi fått mycket uppmärksamhet i media och då har vi bett anställda att avstå från spekulationer – att inte bidra till att sprida obekräftade rykten eller teorier, samt att vara försiktiga med konfidentiell information och att respektera de rutiner som vi har.

KÄLLSKYDD

Källskydd, anonymitetsskydd eller tystnadsplikt som det också kallas, innebär att en journalist som har tagit emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten för den som vill vara anonym. Det är straffbart för den som tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan. Du kan alltså alltid kontakta media och lämna tips utan att vara rädd för att journalister ska avslöja vem tipset kommer ifrån. 

I Sverige har vi också yttrandefrihet, vilket innebär att vi har rätt att uttrycka tankar och åsikter utan rädsla för bestraffning (med undantag för tex hets mot folkgrupp, hot och förtal).

Källa: Svenska Journalistförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!