Norran Affärsliv träffar Andreas på Almega med huvudkontor vid Hulmlegården där han arbetat som näringspolitisk chef sedan december 2017.
Med modersmjölken
Andreas Åström tillhör dem som fått debatter med modersmjölken, vilket kanske är naturligt med en mamma och pappa som var engagerade i Handels respektive Metall i Skellefteå
– Det var mycket politiska diskussioner vi matbordet hemma, berättar Andreas.
Han var länge med i SSU, men bytte till dåvarande Folkpartiet vid valet 1998 då han var student i Umeå.
– Jag stegade in på Folkpartiets länsexpedition i Umeå och förklarade för ombudsmannen Lennart Degerliden att jag ville engagera mig i partiet, säger Andreas, vilket bland annat slutade med att han blev talesman för Liberala Ungdomsförbundet i Skellefteå och var bland annat med vid succévalet 2002.
Eurokampanjen
Studierna i Umeå blev längre än han hade tänkt, 6,5 år. Målet var från början att bli gymnasielärare i historia och samhällskunskap. D-uppsatsen i stadsvetebskap handlade om läraryrkets kommunalisering.
Efter studierna jobbade Andreas på ett ett-årigt projekt i Malå. Han skulle kartlägga sjukfrånvaron i tio inlandskommuner och komma med förslag hur situationen kunde förbättras.
Därefter blev han kampanjchef i Västerbotten för eurokampanjen inför folkomröstningen i september 2003.
– Det var ett fint skyltfönster för mig som gav ett bra nätverk.
In som pressansvarig
Andreas hade inga planer på att flytta från Skellefteå och sin närmaste chef Håkan Lindh där han hade fått jobb som kampanjsamordnare för Folkpartiet i Västerbotten och Norrbotten.
Plötsligt hörde Jan Björklund, då oppositionsborgarråd i Stockholm, av sig. Han behövde en vikarie som pressansvarig. Det var strax efter Allians för Sverige bildats hemma hos Maud Olofsson i Högfors.
– Jag flyttade till Stockholm då, 2004, och hade ett roligt år. Då Jan hösten 2005 uteslutande gick över till rikspolitiken började jag istället att jobba med Lotta Edholm, berättar Andreas som jobbade kvar inom liberalerna i nästan sex år.
Lämnade politiken
2009 lämnade Andreas politiken och började på Stockholms Handelskammare där han var kommunikationschef.
– Jag kände mig färdig med partipolitik efter att ha jobbat åt folkpartiet i sex år. Det finns fördelar med partipolitiken också; som att alla jobbar mot ett mål och att utvärderingen är tydlig: Valet.
Sedan blev det åtta år på Stockholms Handelskammare.
– Under tiden där jobbade jag mycket för att Stockholms tunnelbana skulle byggas ut, en fråga vid där vi stöddes av (S).
– Där har vi kommit en bra bit på väg nu. Det var en av de stora påverkansfrågor som jag jobbade med och det blev en intensiv och kulr arbetsperiod.
Handplockad
För drygt två år sedan var det dags att gå vidare igen.
– Jag fick en fråga från en rekryteringsfirma om jag ville vara med i processen för en tjänst som näringslivspolitisk chef på Almega. Jag sa ja till det direkt – och på den vägen är det. Jag har aldrig någonsin planerat en karriär, utan jag har alltid följt mitt hjärta, säger Andreas.
– Jag pratar med alla politiska partier som lobbyist. Jag tycker att det är bland det roligaste som man kan göra. Jag vill vara med och påverka.
– Egentligen handlar det om att jag drivs av att utveckla Sverige. Vi har en kort tid på jorden. Under den vill jag göra skillnad. Jag vill hjälpa politikerna att fatta väl underbyggda beslut. Därför sätter jag rapporter i händerna på dem.
– Det ger en tillfredsställelse att se att man kan driva samhället i rätt riktning ur mitt perspektiv.
Andreas berättar att han utgår från omvärldskonkurrensen.
– Den gör att Sverige måste ha de bästa reglerna för företagande så att människor kan få jobb, som är så viktigt för människans liv och identitet. Det är i tjänstesektorn som jobben skapas nu.
Lars Andersson