Detaljplanen för Gösen 9 i Skellefteå har varit på granskning under sommaren. Det är sista rundan innan bygg- och miljönämnden eventuellt ger sitt godkännande. Därmed var det också sista chansen för allmänhet och berörda att tycka till.
Risk för ras
En nyhet som tillkommit inför utställningen var den geotekniska undersökningen, och den pekade på vissa risker med marken.
Detta har ett fastighetsbolag påpekat, som äger två fastigheter i närheten; Flundran 5 och 10.
Det känner oro för ändrad stabilitet i marken när det befintliga tegelhuset byggs på med två-tre våningar till.
”Vi har själva renoverat och behövde påla drygt nio meter för att någorlunda kunna stabilisera en altan. Det finns helt enkelt inget mothåll i jorden” skriver bolagets företrädare.
Fastighetsbolaget är därför oroligt för att den tunga påbyggnaden på Gösen 9 ska ändra markförhållandena:
”Marken och södra slänten kommer att belastas med ökat tryck både rakt uppifrån och med press i riktning söderut. Det behövs bara ett litet jordskalv, knappt märkbart, för att ge en långsam kedjereaktion som steg för steg leder till ökade problem för Gösen 9 och mest troligt även för omkringliggande fastigheter”.
Bilder på sprickor
Även de som redan bor i Gösen 9 har påpekat problemet med marken. De har skickat in nio bilder som visar att det är en hel del sprickor i ytskikten i källaren på det befintliga huset. Det ska bevisa att byggnaden inte står helt stabilt ens i dag.
Hyresgästerna anser också att det har provborrats för lite runt huset de bor i. Dessutom klagar de på att påbyggnaden inte anses vara en ”varsam” hantering av 70-talshuset och att dess värden förstörs. Till sist oroar sig boende för hur det ska bli under själva byggtiden, med ventilationen i huset med mera.
Grannar får skugga
Protester har också kommit från grannarna i öster, Gösen 8, totalt 18 skrivelser från lika många hushåll. De skriver att skuggstudien bara visar hur skuggan ska bli mitt på dagen, och vill ha illustrationer för hur det blir andra tider på dygnet. Då skulle det synas bättre hur deras hus påverkas, då eftermiddags- och kvällssolen skyms. De menar att skuggorna är en betydande olägenhet och att planen därför skrider mot plan- och bygglagen.
Även dessa grannar tar upp risken för sprickor i hus. De anser att ny ny bebyggelse bör göras där det inte är så stora risker som på detta ställe. De tycker också stadsbilden förstörs genom att bebyggelse-fronten mot älven förfulas då huset blir betydligt högre, vilket skulle vara ett brott mot plan- och bygglagen.
"Gör huset vitt"
Till sist har det kommit två inlägg som enbart anmärker på att bygget blir fult. ”Det kommer att se ut som en byggnad som fått en huvudbonad” skriver en person. Han ger förslaget att tegelhuset borde få vit färg och fönsterlister av samma trä som påbyggnaden för att delarna ska smälta ihop bättre.
Totalt kom det in 26 skrivelser.
Snabb process
Enar Nordvik på Skellefteå kommun ska nu jobba vidare med detaljplanen.
- Det kommer att bli en rätt snabb process eftersom alla utredningar som behövs är klara.
Han säger att det inte ska begäras någon utökad geoteknisk undersökning nu.
- Den översiktliga undersökningen visar att huset håller och ska stå kvar. Nu måste fastighetsägaren få veta att bygget kan beviljas. Annars kan vi inte begära att de ska gå vidare och komma med detaljerna, säger han.
- När det blir dags att bevilja bygglov kommer kommunen att vara sträng. Det kommer inte att tillåtas något byggande om bolaget inte kan visa att huset blir stabilt, säger Enar Nordvik.