Om olyckan är framme: "Vill stärka den enskildes krisberedskap"

I samband med den rådande nationella krisberedskapsveckan, delades idag broschyren "Om olyckan är framme" ut till alla hushåll i kommunen. "Det är viktigt att man som individ vet vilka risker som finns", säger Patrik Nilsson, säkerhetschef på Skellefteå kommun.

Daniel Haarala, enhetschef på räddningstjänsten.

Daniel Haarala, enhetschef på räddningstjänsten.

Foto: Frida Öhman

SKELLEFTEÅ2019-05-10 16:14
undefined
Daniel Haarala, enhetschef på räddningstjänsten.

Flera företag i Skellefteå arbetar med farliga verksamheter dagligen. Om en olycka skulle vara framme kan det innebära fara för människor och miljön.

– Syftet med informationen är att stärka den enskildes krisberedskap så att man vet hur man ska agera och vilka åtgärder man ska vidta ifall en osannolik olycka skulle inträffa, berättar Patrik Nilsson, säkerhetschef på Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun har tagit fram broschyren i samverkan med industrierna. Den handlar om verksamheter som hanterar dammanläggningar och farliga ämnen och vilka risker som finns.

– Det viktigaste rådet ifall en sådan här olycka skulle inträffa är att gå inomhus och stänga om sig, sedan lyssna på Sveriges Radio P4 eller kolla på text-tv där information kommer om vilka åtgärder man ska vidta, berättar Daniel Haarala, enhetscef på räddningstjänsten, och fortsätter;

– Den värsta tänkbara olyckan som skulle kunna inträffa, men samtidigt den mest osannolika, är ett dammbrott. Det skulle ge de största konsekvenserna för Skellefteå kommun.

Ett brott i Vargforsdammen i Norsjö kommun skulle innebära en tio meters vattenhöjning i centrala Skellefteå, tio timmar efter dammhaveriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!