Nytt högstadium får japansk stil

Skellefteås nästa högstadium får nu sin invändiga finish. Orange väggar, grå detaljer och mycket trä pryder Morö Backes nya skola. Japanskt var arkitektens tanke om stilen.

Idrottshallen står i stort sett klar.

Idrottshallen står i stort sett klar.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2018-04-05 08:00
undefined
Ljusgården blir skolans nav, och elever som sitter i de holkliknande grupprummen får en strålande utsikt. Här kollar Anders Brännström och Mikael Andersson, Peab, hur bygget artar sig.
undefined
Projektledare Rickard Jonsson och fastighetschef Fredrik Nilsson på support och lokaler gillar vad de ser när de besöker bygget.
undefined
Idrottshallen står i stort sett klar.
undefined
Blivande hemkunskapen.
undefined
Matsalen för de mindre barnen, med lägre höjd till serveringen.
undefined
Matsalen för högstadiet.
undefined
Alla klassrum har stora fönster, och i blivande bildsalen är de extrema.
undefined
Många väggar och detaljer i huset är orange. Projektchef Mikael Andersson smälter in i omgivningen.
undefined
Ett rum för träslöjd.
undefined
Kenneth Lundmark och Ronny Pettersson funderar hur skenorna till ett inglasat rum ska monteras. De jobbar på Glastjänst.
undefined
Erik Larsson, Peab, monterar skåp i textilslöjden.
undefined
Erik Ljuslinder, Nymålat AB, målar skåp i det blivande personalrummet. På andra sidan är köksavdelningen.
undefined
Plattsättare Lennart Pettersson, Peab, sågar en skiva i svart natursten. Den ska läggs på golvet i ljusgården, där slitaget väntas bli som störst.
undefined
Vy över ljusgården.
undefined
Rickard Jonsson, projektledare på support och lokaler, i ett av de blivande grupprummen.

Det har gått ett år sedan Norrans förra besök i detta nybygge, som ligger intill det befintliga låg- och mellanstadiet.

Här byggs högstadium för 166 miljonerBygget har börjat: Här får Skellefteå en ny högstadieskola

Då var idrottshallen inte ens påbörjad, nu står den i stort sett klar. Linjerna målades för några dagar sedan, och bara lite småputs fattas innan man kan sparka några bollar på det blå golvet. Fast den ska inte användas förrän i augusti när hela skolan öppnar.

Som mest hade bygget cirka 50 sysselsatta, och det var månaderna före jul.

– Nu har vi 36 personer i arbete, de jobbar med måleri, golvläggning, vvs och montage av utrustning, säger Anders Brännström, platschef för Peab.

Orange, grått och träfärgat

Om blivande elever och personal ännu inte vet så kan vi avslöja: det blir en orange skola. Två knalliga nyanser pryder många väggar i de gemensamma ytorna.

I övrigt är det vita väggar som gäller, med grå lister runt fönster och dörrar samt grå golv. Det finns även väggar i vanlig omålad furu.

undefined
Skolan från framsidan. Området som nästan inte har några fönster är idrottshallen.

Den nya skolan är i två plan, och är en riktig koloss.

Från utsidan ser den murrig ut, på gränsen till tråkig, men det är ytterväggens storlek och mörka färg som förvillar. Väl inne ser man att klassrummens fönster är jättestora och släpper in mycket ljus. Det finns också många fönster mellan rummen och korridoren.

Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå kommun, är med på guidningen.

Han säger att bygget ursprungligen var budgeterat till 233 miljoner, då ingår också totalrenoveringen av låg- och mellanstadiet. Ganska tidigt upptäcktes det fuktskador i gamla delen, och det tillsköts sju miljoner.

– 240 miljoner har vi att hålla oss till och den budgeten håller, säger Fredrik Nilsson.

Nyligen har det kommit fram att skolan inte får de extra pengar man önskat för inredning. Men det berör alltså inte den basutrustning som nu installeras av support och lokaler.

undefined
Först i Skellefteå kommun: Omklädningsrum där alla duschar har separata bås. Nu funderar fastighetschef Fredrik Nilsson hur länge materialet ska hålla.

En stor nyhet för eleverna, först ut i Skellefteå kommun, är att alla duschar nu får egna bås. Trots att problemet med öppna duschar varit uppmärksammat, så har det tidigare bara byggts vissa bås.

– Vi har haft problem med vandalisering av båsen tidigare. Hoppas att vi slipper det här, säger Fredrik Nilsson och knackar på det ganska tunna materialet.

21 augusti börjar skolan, och då tas lokalerna i bruk. Första året blir det lite glest, eftersom niorna inte ska ””flytta tillbaka” utan slutföra sin grundskola på Norrhammarskolan.

Första läsåret med hela upptagningsområdet på plats blir 2019/2020 och då väntas Morö Backe-skolan ha 700 elever.

Samma upplägg som förr

Staden får alltså inom loppet av cirka ett halvår två nya högstadier, det första var Lejonströmsskolans i januari 2018.

Båda har mer öppna ytor, fler grupprum, fler ljusinsläpp och större flexibilitet än gamla skolor.

– Men i grunden är upplägget rätt likt andra skolor i vår kommun, säger Fredrik Nilsson.

Mera nytt på Floraskolan

Nästa skola, Floraskolan, ska däremot byggas enligt ett nytt koncept där man samlar likartad undervisning i olika arenor.

– Det blir något helt nytt, och planeringen pågår för fullt.

Arbetena med Floraskolan börjar i höst och tar cirka två år.

– Jag skulle tro att man sedan väntar och utvärderar hur det går i Floraskolan, innan man bestämmer hur man går vidare, säger Fredrik Nilsson.

Nästa troliga skolbygge efter det handlar om område syd, som berör Andertorp, Sörböle och Sunnanå.

Inga renodlade klasser

Även om Morö Backes högstadium blir traditionellt i utformningen så ska det tillämpas nya former av undervisning. Det berättar rektorn Malin Forsmark, som tillsattes för 1,5 år sedan och planerat för det nya.

Det ska inte bli någon indelning i klasser

– Vi ska inte ha traditionella klasser, utan man går i sin årskurs och inom den skapas grupper utifrån uppgiften. Även lärarna jobbar i lag, och det ska jobbas ämnesövergripande när det är möjligt, säger Malin Forsmark.

Hon säger att det var 70 sökande till de cirka 10-12 lediga lärartjänsterna. Alla är nu tillsatta och det blev 15 personer eftersom alla inte jobbar heltid.

– Nu längtar vi efter att få flytta in i de nya lokalerna, de blir helt fantastiska. Jag älskar ljusgården och tror den kommer att ge bra möten mellan elever och vuxna. Det blir nog där vi hänger rätt mycket.

Fakta

Morö Backe har tidigare inte haft ett eget högstadium. Elever har från och med sexan gått i Norrhammarskolan, eller annan skola som de aktivt valt.

Inför hösten har elever som ska gå sjuan och åttan fått välja om de vill gå kvar på sin nuvarande skola, och det har några valt att göra. Men 50 blivande sjuor och 50 åttor lockas av ny skola samt ökad närhet till hemmet. De börjar alltså till hösten.

Höstens nior fick inget val, de kan inte börja i den nya skolan.

Läsåret 2019/2020 fylls skolan på ännu mer. Då beräknas det finnas 75 sjuor, 50 åttor och 50 nior.

Även sexor ska givetvis gå i Morö Backe skola. De ska gå i den gamla, renoverade huskroppen eftersom sexor numera tillhör mellanstadiet.

Morö Backes mellanstadium är för tillfället evakuerat till Guldskolan på Hedensbyn. Detta upphör nu vid sommarlovet, och sedan behövs inga fler evakueringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!