Här är förslaget för nya villor på Morö Backe

Planen för de nya villakvarteren på Morö Backe visas nu för allmänheten. Det planeras för mellan 197 och 277 bostäder samt en ny förskola.

Här syns området längst i söder där det föreslås radhus, förskola och hyreshus.

Här syns området längst i söder där det föreslås radhus, förskola och hyreshus.

Foto: Skellefteå kommun

Skellefteå2022-12-19 17:00

Området ligger längst upp i nordost på Morö Backe, och består i dag av skog och igenväxt åkermark. Marken sluttar mot söder.

Ända sedan Morö Backe började exploateras på 1970-talet har det varit tänkt att villor skulle byggas i detta område, men behovet uppstod aldrig och det gjordes ingen detaljplan. 

Men nu finns ett förslag till ny detaljplan och den ger plats för 47 friliggande villor, 100-150 bostäder i radhus, kedjehus eller parhus samt 50-80 lägenheter i flerbostadshus. 

undefined
Bruna hus är nya och gröna befintliga. Centralt i kvarteren föreslås villor och i tre stora områden runtom blir det radhus. Längst i söder förskola och lägenheter.

Det föreslås bli stor frihet i hur man utformar sin villa. Den enda planbestämmelsen gäller var huset är beläget på tomten samt att nockhöjden får vara max 7,5 meter. Samma höjd gäller för övrigt för radhusen.

Villatomterna blir mellan 850 och 1 000 kvadratmeter stora och man får bebygga maximalt 200 kvadratmeter per tomt.

Det sparas plats för en förskola längst i söder, och den kan ha upp till sex avdelningar. Intill förskolan byggs flerbostadshusen.

Svedjevägen förlängs genom området och blir huvudgata med en separat gång- och cykelväg. Den blir senare möjlig att förlänga till Solbacken för busstrafik. 

Inom kvarteren görs nya gator som blir tolv meter breda med trottoar eller tio meter breda utan trottoar.

undefined
De nya gatorna får tre nivåer när det gäller storlek och standrad. Rött är Svedjevägen.

Norr om området finns en kraftledning, och närmaste hus ska vara 75 meter från ledningen. Det anses tillräckligt långt för att undvika magnetfält. 

Området anses inte ha några större ekologiska värden. Det finns lövträd mot en bäck som kan skyddas som natur- eller parkmark.

Det har gjorts markundersökningar som visat på förhöjda halter av arsenik, bly, kadmium och kvicksilver. Det mesta anses ha hamnat där som föroreningar från luften. När det gäller arsenik så förekommer förhöjda halter i hela Skelleftedalen vilket beror på berggrunden.

Eftersom halterna är lägre än rådande gränsvärden föreslås att jordlagret ska skrapas bort när man bygger, men behöver inte skickas till deponi utan kan användas för att bygga en pulkabacke eller där det ska bli grönytor.

undefined
Så ser det ut på området, med både skog och gammal jordbruksmark.

Det är även höga metallhalter i grundvattnet, vilket ska undersökas mera. Metallerna kan förekomma naturligt i området, komma från deponin på Degermyran som ligger uppströms en bäck, eller från den förorenade ytjorden.

Förslaget visas nu för allmänheten och fram till den 2 januari 2023 kan man tycka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!