Ana-Maria, 55, är Skellefteås nya skolchef

Efter 22 år i Malmö kände hon sig sugen på en ny utmaning. Nu har 55-åriga Ana-Maria Deliv flyttat 140 mil norrut – för att jobba som utbildnings- och arbetsmarknadschef i Skellefteå.

Ana-Maria Deliv är uppvuxen i Stockholm men har bott över 20 år i Skåne. Nu är hon redo för nya utmaningar i Skellefteå.

Ana-Maria Deliv är uppvuxen i Stockholm men har bott över 20 år i Skåne. Nu är hon redo för nya utmaningar i Skellefteå.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2021-10-09 11:00

I snart två månader har Ana-Maria jobbat som förvaltningschef i Skellefteå. Just nu håller hon och hennes kollegor till på Kanalskolan, men så snart de ordinarie lokalerna i stadshuset har renoverats ska hela förvaltningen flytta.

Ana-Maria är född i Stockholm, men har bott och arbetat i Skåne i över 20 år. Att hon skulle hamna i just Skellefteå var aldrig någon självklarhet.

– Jag ville ta mig an en personlig utmaning. Jag hade lika gärna kunnat hamna 140 mil söderut i Frankrike eller något. Men nu blev det Skellefteå och det känns oerhört inspirerande, berättar hon.

Allt började i december i fjol, när Ana-Marias företrädare Anders Bergström avgick efter en jävskandal som Norran avslöjade. Ana-Maria beslöt sig för att söka tjänsten som förvaltningschef trots att hon bara hade varit i Skellefteå en gång tidigare i sitt liv.

– Jag kände till kommunens arbete lite grann sedan tidigare. Sedan förstod jag att det sker en extremt expansiv omvandling här och det känns spännande att få vara med på den resan, säger hon.

undefined
Ana-Maria Deliv är uppvuxen i Stockholm men har bott över 20 år i Skåne. Nu är hon redo för nya utmaningar i Skellefteå.

Den ”expansiva omvandlingen” är kanske Skellefteås största utmaning på sikt. Kommunens målsättning är att nå upp till 90 000 invånare år 2030, något som ställer höga krav – inte minst på skolväsendet. Ana-Maria menar att hennes erfarenheter från Malmö kan komma väl till hands i det arbetet.

– Mellan 2011 och 2021 växte Malmö stad med 50 000 invånare. Under den tiden byggde vi 25 nya grundskolor och på fem år ordnade vi 5 000 nya förskoleplatser. Det är erfarenheter som jag tar med mig in i min nya roll.

Lärarbristen är ett stort problem i hela landet. Hur ska ni få bukt på den i takt med att Skellefteå växer?

– Vi måste utmana våra befintliga övertygelser och behöver kanske tänka på alternativa lösningar som kan underlätta för lärarna.

Kan du konkretisera det?

– Jag kan ta ett exempel. I Malmö tog vi tidigt fram en befattning som kallas ”pedagog”. En pedagog är högskoleutbildad och fungerar som ett komplement till lärare och förskollärare genom att avlasta i till exempel undervisningen. Det skulle kunna vara en lösning nu när så pass få lärare utexamineras varje år. Men det är svårt att veta, vi vet ju inte säkert hur mycket kommunen kommer att växa framöver.

undefined
Närheten till naturen är en av de saker som Ana-Maria uppskattar mest med kommunen.

För några år sedan slogs utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen ihop till en förvaltning. Pandemin i kombination med chefsbytet har gjort att organisationen fortfarande är lite i oreda, menar Ana-Maria. De första veckorna på jobbet har hon främst suttit i olika möten för att lära sig mer om olika aktörer. Och trots att hon bara har varit i Skellefteå ett litet tag har hon redan lagt märke till en sak:

– Jag upplever att det finns en rakhet och enkelhet här som skiljer sig från de storstäder där jag har jobbat tidigare. Folk har inga fasader, är öppna för intryck och står med båda fötterna på jorden. Man försöker leva som man lär och det är en kultur som jag trivs bra med.

Vad ser du fram emot framöver?

– Först och främst ser jag fram emot att få en sammanhållen förvaltning. Jag vill skapa en lärande organisation som vi ständigt måste utmana. En del personer kommer nog att uppleva det som en kulturkrock – då är det viktigt att vi tar fram en systematisk struktur som vi kan följa i organisationen. Det ska bli roligt att få sätta igång med det.

Ana-Maria Deliv

Ålder: 55 år.

Bor: I centrala Skellefteå.

Kommer från: Uppvuxen i Stockholm, har bott i Skåne i över 20 år.

Familj: Sambo, två vuxna barn och ett bonusbarn.

Gör helst på fritiden: Tar långa promenader.

Bäst med Skellefteå: Närheten till naturen, ”det vackra landskapet”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!