Peer Support är nytt i Skellefteå och Västerbotten, men har sedan flera år funnits i andra län där det gett resultat i form av snabbare återhämtning och kortare slutenvårdsbehandling för personer med psykisk ohälsa.
Peer står för Personlig Egen Erfaren Resurs och satsningen i Skellefteå är ett samarbete mellan brukarorganisationen Hjärnkoll Västerbotten och Regionen Västerbotten.
– Tanken är att återhämtade personer, som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, kan gå den här utbildningen och sedan arbeta inom verksamheter som psykiatri, skola och kommun som en resurs både för patienter, brukare och personal, säger Brittis Malm, samordnare på Hjärnkoll Västerbotten.
– Den erfarenhet och kunskap de bär med sig är en jätteviktig resurs både i bemötandefrågor och förtroendefrågor. Att få möta en person som har liknande erfarenheter skapar tillit och ger hopp om att det kan bli bättre.
Liz Bertholdsson, länsdelssamordnare Västerbotten på Forskning och Utbildning, tror att framtiden är ljus för de som antas till utbildningen:
– Målet är ju att de ska komma ut direkt till arbetslivet. Vi ser gärna att verksamheter tar kontakt om de är nyfikna på att veta mer om Peer Support.
Utbildningen, som har 20-25 platser och sträcker sig över fem veckor, kommer att hållas i internatform på Medlefors folkhögskola och kombineras med hemstudier.