Den tidigare reservkraften för sjukhuset i Skellefteå hade passerat sin tekniska livslängd och behövde ersättas, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ställer krav på att reservkraftsanläggningar ska klara minst 130 procent av behovet för att det ska klassas som en robust sjukhusbyggnad. Norrlands universitetssjukhus och Lycksele sjukhus reservkraftanläggningar har tidigare byggts om och uppfyller de kraven. Nu var det Skellefteås tur.
– Här klarar vi 150 procent av den faktiska kapacitet som sjukhuset behöver. Det gör oss trygga även om en del av reservkraften skulle vara ur funktion, exempelvis vid underhållsarbete, säger Gösta Olsson, elingenjör på Region Västerbotten i samma pressmeddelande.
Just nu byggs en ny vårdbyggnad i Skellefteå och för att klara framtida utbyggnader och behov har samtliga högspänningskablar på sjukhusområdet bytts ut. Totalt har det grävts ner fyra kilometer kabel.
Vid ett elavbrott startar reservkraften och förser hela sjukhuset med el. Anläggningen drivs av diesel och kan försörja sjukhuset i minst 14 dagar med en konstant effekt på drygt 4 000 kilowatt.
– Det motsvarar 5 000 mikrovågsugnar, 500 uppvärma villor eller 400 elbilsladdare.
Efter ett framgångsrikt skarpt test av reservkraftsanläggningen har Skellefteå sjukhus tagit ett betydelsefullt steg mot att stärka sin beredskap.