Ny restaurang öppnar på gågatan

Flera indiska restauranger har kommit och gått i Skellefteå. Ägaren av nya Taj Mahal, som snart öppnar på Nygatan, tror att hans koncept är här för att stanna.

Nazrul Islam, ägare, inspekterar den inköpta tandooriugnen där det ska bakas naanbröd.

Nazrul Islam, ägare, inspekterar den inköpta tandooriugnen där det ska bakas naanbröd.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2018-03-06 18:00
Nazrul Islam har drivit Sushi Bar sedan 2011. Nu tar han sig an indisk mat.
Nazrul Islam har drivit Sushi Bar sedan 2011. Nu tar han sig an indisk mat.

Restaurangen öppnar i samma lokaler som Restaurang Viking, Royal Bamboo och senast Sizzling Wok har huserat.

– Vi kommer att ha traditionell indisk mat. De som hade en indisk restaurang här tidigare var inte från Indien. Det här är någonting helt annat, säger Nazrul Islam, ägare.

Han är själv uppvuxen med att äta indisk mat och vill behålla autenticiteten samtidigt som han inte vill skrämma bort Skellefteborna med för starka smaker.

– Många har en dålig uppfattning av indisk mat. De tycker den är för stark och inte går att äta. Vi kommer att ha lite milda, lugna maträtter. Men vi fixar förstås mat med lite styrka för de som vill ha det också.

Thomas Pettersson, från Skelleftereklam, sätter upp dekorer inför premiären.
Thomas Pettersson, från Skelleftereklam, sätter upp dekorer inför premiären.

Inte en kedja

Det finns indiska restauranger med namnet Taj Mahal i bland annat Umeå och Örnsköldsvik men det rör sig inte om samma kedja.

– Det är det inte, men det är vänner till oss som driver dem. Vi är från samma by i Bangladesh. Det blir liknande mat, men med många modifieringar, säger Nazrul Islam och fortsätter:

– Jag skulle tippa att 90 procent av de som driver indiska restauranger i Sverige är från Bangladesh. Vi brukade tillhöra Indien och har samma kultur. Vi kan maten.

Nazrul Islam, ägare, inspekterar den inköpta tandooriugnen där det ska bakas naanbröd.
Nazrul Islam, ägare, inspekterar den inköpta tandooriugnen där det ska bakas naanbröd.

Öppnar snart

Han hoppas kunna slå upp dörrarna så snart som möjligt. Det är lite småsaker som ska på plats, bland annat saknas stenar till den traditionella tandooriugn där det ska bakas naanbröd.

– Förhoppningsvis kan vi öppna inom en vecka. Har jag tur kanske nu på fredag, annars får vi se. Jag vill inte vänta för länge.

Nazrul Islam har tidigare drivit en indisk restaurang i Nyköping och även varit ansvarig för en indisk restaurang i Sundsvall. 2011 flyttade han till Skellefteå för att starta Sushi Bar på Stationsgatan.

– Jag vill servera sushi här också framöver. Men vi börjar med indisk mat, sen får vi se vad som händer.

Nazrul Islam hjälper till inför öppningen (Fotnot: Ja, han har samma namn som ägaren)
Nazrul Islam hjälper till inför öppningen (Fotnot: Ja, han har samma namn som ägaren)

Hur många personer anställer du?

– Vi har lunchbuffé och à la carte-middag. Tre ska jobba i köket och två här framme under middagstid. Sen lite färre under lunchen. Det är alltid svårt att hitta folk som kan laga bra indisk mat. Vi håller på att leta folk just nu, annars får vi laga maten själva då vi är kockar.

Den tidigare ägaren anordnade karaoke på nedervåningen. Vad har du för planer?

– Jag vill inte ha någon karaoke. Jag vill att det ska komma folk som kan sitta i lugn och ro och äta god mat. Men vi får se framöver vad folk önskar, det kanske blir nåt band som spelar.

Det har funnits ett antal indiska restauranger i stan men ingen är kvar. Blir det annorlunda för dig?

– Vi kommer finnas kvar, det tror jag. Den maten vi ska göra i restaurangen är den mat vi är uppvuxna med, säger Nazrul Islam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!