Det planen innehåller är förebyggande arbete, handlingsplan vid misstanke om påverkad elev i skolan, samt hur medarbetare ska agera vid misstanke om att en elev är påverkad av droger, alkohol eller andra preparat. Det handlar också om att erbjuda hjälp till de elever som vill ha hjälp att komma ur ett missbruk.
Målen är att skolan ska vara drogfri, att tidigt upptäcka och agera vid oro och misstanke och stor vikt läggs vid det förebyggande arbetet. När det gäller förebyggande innehåller planen flera punkter, bland andra:
X Mentorsansvar.
X Elevhälsoteam med veckovis träffar.
X Samarbete med Fris.
X Samarbete med skolkyrkan.
X Medvetenhet hos medarbetare att vara goda förebilder.
X Samverkan mellan skola, socialtjänst, kultur och fritid samt polis.
X Hälsosamtal.
X Omedelbara åtgärder vid hög frånvaro hos elev.
Angående slumpvisa, fria drogtester har nämnden i nuläget valt bort det, delvis med tanke på de kostnader det skulle medföra, bland annat för utbildning av medarbetare, testutrustning och för att genomföra ett test som kostar 50 kronor. Den årliga kostnaden uppskattas till 30 000 kronor.
Men nämndens politiker menar också att det gällande rättsläget kring de slumpvisa drogtesterna är otydligt och det är också en anledning för att man vill avvakta.
– När det gäller drogtesterna så väntar vi med den delen eftersom det är överklagat, säger nämndsordförande Felicia Lundmark (S).