När en ny förbifart för E 4 tidigare var på tapeten gjorde Trafikverket en vägutredning för att hitta en bra lokalisering för en ny E 4 i Skellefteå. Då föll valet på en ostlig dragning som anknöt till Östra leden. Något mer har inte gjorts i frågan.
Just nu arbetar Trafikverket med ett nytt planförslag för den nya nationella transportplanen som ska gälla 2022–2033. Region Nord föreslår att förbifart Skellefteå ska prioriteras i planen.
– Men vi vet inte hur Trafikverkets samlade bedömningen blir då man prioriterar projekt i hela landet, säger Maria Nordström.
Trafikverkets samlade förslag kommer att lämnas till regeringen 30 november och beslut tas under våren 2022. Om projektet finns med i förslaget och regeringen säger ja till att bygga förbifart Skellefteå så kan arbetet ta fart på allvar.
– Det är ett antal år sedan vi gjorde vägutredningen och det har sedan dess hänt mycket i Skellefteå öster om stan och med trafiken på Solbacken. Dessutom ska Norrbotniabanan byggas i området. Vi vill därför se över dragningen igen då det finns flera förutsättningar som vi inte beaktat tidigare.
Därför vill de göra en ny lokaliseringsutredning. Det behöver inte betyda att valet faller på en annan lokalisering.
– Men vi måste ha på fötterna så att vi vet att detta är mest lämpligt.
Att göra en sådan utredning, inklusive samråd, beräknar hon tar minst ett år.
När man valt ett läge för vägen är nästa steg att göra en vägplan. Enligt Maria Nordström tar det arbetet tre till fyra år.
– Det är ganska komplicerat då bygget sker stadsnära och även Norrbotniabanan ska byggas samtidigt. Flyter det på kan det möjligtvis gå på två år, men mycket kan hända på vägen, exempelvis överklagningar.
Efter att planen är klar sker projektering och bygghandlingar ska tas fram. Dessutom ska projektet upphandlas. Dessa delar tar minst två år.
– Det är en demokratisk process och det är otroligt viktigt att alla steg görs och att alla får tycka till. Dessutom måste det finnas resurser för att bygga. Det måste finnas entreprenörer, säger hon.
Byggtiden beror på vilken dragning som väljs och Trafikverket måste även ta hänsyn till trafikstörningar. Maria Nordström uppskattar att det kan ta tre till fem år att bygga vägar och bro, förutsatt att regeringen då tillsatt alla pengar som krävs. I det här fallet uppskattas kostnaden till 1,3–1,4 miljarder kronor.
– Inget får gå i baklås om den här planen ska hållas. Om allt går bra skulle vi kunna ha en förbifart med bro någon gång vid 2033.
Men hennes erfarenhet säger att allt oftast inte går smärtfritt vid stora projekt. Även upphandlingar kan överklagas och kommunens detaljplaner kan behöva anpassas.
Hon poängterar att det ännu inte finns några beslut kring förbifart Skellefteå och att siffrorna som nämns inte är några sanningar.
– Det är en process som måste få ta sin tid. Däremot finns möjlighet att tjäna lite tid om vi får extra resurser och kan forcera projektet.
Men hur ska trafiksituationen lösas under tiden i Skellefteå?
– Trafikverket har även fått ett specialuppdrag av regeringen att utreda lösningar. Dessa ska presenteras 22 november.
Vad kan det bli för lösningar?
– Det kan exempelvis handla om att se över korsningar och länkar. Vi tittar på proppar och korsningspunkter vid E 4. Det är mindre trimningsåtgärder i det korta perspektivet.