Emad Zand berättar att han efter att ha utbildat sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm arbetade som managementkonsult hos McKinsey i London och Dubai för att därefter starta och driva ett techbolag som han sedan sålde. Det handlade då om Avesina Healtcare där prislappen, enligt nyhetssajten Breakit, var cirka 200 miljoner kronor.
– Därefter blev det en tid som filantrop men det var inte speciellt utvecklande, berättar han.
Emad investerade också i några startups men drog sig ur detta när det stod klart att han då måste flytta till USA.
Efter att ha läst en artikel i Dagens Industri om ”Tesla-svensken” Peter Carlsson som skulle bygga gigantisk batterifabrik tog Emad kontakt med honom.
– Om det var någon som skulle kunna lyckas med detta så var det han och jag ville gärna vara med om den här satsningen som kan påverka många människor, säger Emad Zand.
Hans första uppdrag blev att ansvara för valet av ort där batterifabriken skulle byggas.
– Förutom de databearbetade delarna i utvärderingen var det även mjuka värden som spelade in vid valet av Skellefteå. Vi blev mycket imponerade av Kristina Sundin Jonssons och Hans Kreisels team.
Nu är Emad Nortvolts tillväxtchef och växer det gör företaget med rekordfart.
– När jag började var vi åtta anställda och nu är vi uppe i 170 medarbetare. Vi är väldigt selektiva vid rekryteringarna och har lyckats få tag på mycket kompetenta personer, varav flera av dem tidigare varit med om stora fabriksbyggen.
Vid fabriken i Skellefteå kommer cirka 2 500 personer att arbeta, varav cirka 250 ingenjörer.
– Från början pendlar jag upp till Skellefteå men från 2021 kommer jag nog att arbeta helt och hållet härifrån. Idag har jag faktiskt varit och tittat på ett hus i Skellefteå, berättar Emad.
När det gäller rekryteringen menar han att man måste tänka brett.
– Det gäller bland annat att skapa vägar in för nyanlända på samma sätt som det gjordes i Västerås och i Södertälje när ABB och Scania etablerade sin verksamhet där. Detta är en viktig del i vår rekryteringsplanering, säger Emad som själv har sina rötter i Iran.
Han pratar också en hel del om vikten av mod och lyfter då fram Peter Carlsson som en bra förebild.
– Tyvärr är det alltför vanligt att vi människor blir allt mindre modiga ju äldre vi blir och då finns risken att allt man gör blir till ”mellanmjölk”. Det gäller att våga kliva ut ur sin ”safe-zon”.
När det gäller hans eget sätt att vara ledare berättar Emad att han inte tar sig själv på så blodigt allvar.
– Detta samtidigt som jag ställer höga krav på mig själv och på mina medarbetare. Dessa ser jag som en del av min familj och jag tycker att vi lyckats skapa en tillitskultur på Northvolt, avslutar Emad Zand.
Andra föreläsare under dagen var, Katarina Stetler, innovationsansvarig hos Kairos Future, Klas Hallberg, Management by Fun samt samhälls- och framtidsanalytikern Troed Troedson. Gunnar Storfeldt, vd för Amplify, pratade om systematik för ökad innovationskraft och genomförde också en workshop kring detta.
Dessutom intervjuade moderatorn Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park, Ishtar Touailat, innovationschef för Tietos datadrivna affärer och Carina Myrwang, enhetschef Jobbtorg Stockholms Arbetsmarknadsförening som utsetts till Årets Innovativa Ledare.
Nolia Ledarskap, som i år hade temat innovationsledning och som lockade 145 deltagare, arrangerades av Nolia AB på Folkparken.