Northvolt-grundare får sina tillgångar frysta

Stockholms tingsrätt beslutade på skärtorsdagen att frysa Northvolt-grundaren Paolo Cerrutis tillgångar, skriver Dagens Industri.
Anledningen är anklagelser om att han ska ha vilselett köpare när han sålde aktier i Northvolt.

Oegentligheter misstänks vid försäljning av Northvoltaktier.

Oegentligheter misstänks vid försäljning av Northvoltaktier.

Foto: Glenn Fahlgren

Skellefteå2025-04-17 19:30

Frysningen gäller tillgångar i Paolo Cerruttis bolag Quantum Leap, genom vilket försäljningen gjordes. Kronofogden ska säkra tillgångar i företaget till ett värde av cirka 73 miljoner kronor, vilket motsvarar vad aktierna kostade vid försäljningen i november 2023.

Köpare var den nederländska fonden European Battery Fund, EBF. Fonden menar att Cerruti skönmålade Northvolts tillstånd, trots att han, då han var en del av Northvolts ledningsgrupp, borde ha känt till produktionsproblemen och de skenande förlusterna. Aktierna ska, enligt fonden, i praktiken ha varit värdelösa redan vid tillträdet, skriver Dagens Industri.

”EBF har visat sannolika skäl för att bolaget har en fordran mot Quantum uppgående till 6 787 339,75 USD. Det kan skäligen befaras att Quantum försöker undandra sig att betala skulden”, står det i beslutet enligt tingsrätten.

undefined
Paolo Cerrutis företag får tillgångar frysta av Stockholms tingsrätt.

Enligt ett yttrande från Quantum Leap via advokatbyrån Cirio så har affären genomförts på affärsmässiga grunder och det förelåg inte någon skyldighet att lämna ytterligare information utöver det som tillhandahölls. Man menar också att Cerutti vid tillfället var vd för Northvolts nordamerikanska verksamhet och därför inte hade full insyn i bolagets tekniska och ekonomiska situation.

Quantum Leap varnar också för konsekvenserna av att bevilja kvarstad.  Man menade att skulle slå oproportionerligt hårt och göra det omöjligt för bolaget att försvara sig i ett kommande skiljeförfarande.

Tingsrätten beslutade dock att kvarstaden ska fortsätta att gälla men att Quantum Leap får tillfälle att yttra sig igen, varefter domstolen kan fatta ett nytt beslut.

Dagens Industri har sökt Paolo Cerruti för en kommentar och fått ett skriftligt svar, förmedlat av Northvolt, där han säger:

”Jag förnekar kategoriskt anklagelserna från EBF. Jag har för avsikt att försvara mig kraftfullt om det skulle behövas och jag är säker på att fakta kommer att tala för sig själva. Jag kommer inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget.”

Det var den 12 mars i år som Northvolt försattes i konkurs. Även Northvolts andre grundare, Peter Carlsson, har uppmärksammats för sina aktieförsäljningar. Mellan 2019 och 2022 sålde han aktier för omkring 200 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!