Tusentals anställda kliver in genom Northvolts metallgrindar i Skellefteå varje vardag. För minst tusen, som väntas varslas, är tiden räknad. För hundratals anställda från länder utanför EU, som är här på arbetsvisum, är framtiden i Sverige extra osäker. Om de blir uppsagda behöver de hitta ett nytt arbete inom tre månader för att få stanna. Arbetet måste uppfylla vissa krav kring exempelvis minimilön.
De flesta vågar inte prata med journalister. Flera hävdar att Northvolt belagt dem med munkavle.
– Jag får inte prata med media. De hänvisar till vårt anställningskontrakt. Alla frågor ska hänvisas till ledningen, säger en anställd.
Flera medger att de är oroliga. En person berättar att han själv är flykting, och inte riskerar att utvisas, men att hans kollegor från Sri Lanka och Pakistan är skräckslagna. En del har lämnat hemländerna och tagit med sina familjer till Skellefteå.
– Kanske att en del kommer att tvingas lämna Sverige, om de inte får någon ny chans, säger Hasnain, som kommer från Pakistan.
Själv hoppas och tror han att han får stanna.
En anställd som kommer från ett land i Afrika säger att ingen vet vem som får stanna och vem som får gå.
– När du får din uppsägning i handen så kan du fundera på vad som är nästa steg. Först då kan du agera, säger han.
En uppsägning är inte världens undergång, anser han.
– Man har fortfarande alternativ och ytterligare tre månader att söka jobb. Jag hörde att kommunen sätter ihop något för att hjälpa folk, säger han.
Skellefteå kommun har bland annat stora behov inom omsorgen.
– Jag kommer att fundera på mina förmågor och se var jag kan passa, säger han.
Tror du att du får något nytt jobb i Sverige?
– Man får titta på arbetsmarknaden, se vilka man tävlar med om jobben, och hoppas att ens kunskaper och erfarenheter ska räcka till för ett nytt jobb inom tidsramen, säger han.