Norrans artikel om Northvolts problem hett argument i domstol

Nej, Stockholms tingsrätt anser inte att Northvolts medgrundare Paolo Cerruti vilselett köparen av hans aktier i Northvolt.
I den rättsliga processen användes bland annat Norrans avslöjande om Northvolts misslyckade försök att tillverka egna katoder som bevismaterial.
”Det kom som en chock för omvärlden”, skriver köparen.

Paolo Cerruti var en av grundarna till Northvolt.

Paolo Cerruti var en av grundarna till Northvolt.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2025-05-16 01:00
  • Northvolts medgrundare Paolo Cerruti anklagades av European Battery Fund (EBF) för att ha vilselett dem vid försäljningen av aktier värda 73 miljoner kronor. EBF hävdade att Cerruti presenterade ett alltför positivt läge för företaget.
  • EBF använde bland annat en artikel från Norran som bevis, där det avslöjades att Northvolts försök att tillverka egna katoder hade misslyckats. EBF krävde att köpet skulle hävas och att köpeskillingen skulle återbetalas.
  • Stockholms tingsrätt beslutade dock att Cerruti sannolikt inte vilseledde EBF och hävde kvarstaden mot hans bolag Quantum Leap. EBF har nu riktat kritik mot Northvolt, hävdandes att företagets årsredovisningar gav en missvisande bild av dess förmåga att tillverka batterier.

I november 2023 sålde Paolo Cerruti, en av grundarna till Northvolt, via sitt privata bolag Quantum Leap, aktier för 73 miljoner kronor till den nederländska investeringsfonden European Battery Fund, EBF. 

Dessa menar sig ha blivit vilseledda av Quantum Leap som enligt dem presenterade ett alltför positivt läge för EBF inför försäljningen. Bland annat när det gällde produktionsproblemen. Detta tillbakavisas av Quantum Leap.

I en inlaga till tingsrätten hänvisar European Battery Fund bland annat till en artikel som publicerades i Norran den 27 augusti 2024. EBF konstaterar att det kom som en chock för omvärlden med Norrans nyhet om att ”produktionen av katoder hade misslyckats och de battericeller som sålts till kunder bestod av katoder som Northvolt köpt in från Kina”. 

Norrans avslöjande rönte stort intresse runt om i hela världen.
Norrans avslöjande rönte stort intresse runt om i hela världen.

Även ett flertal andra artiklar använder EBF för att styrka sina argument. Fonden pekar bland annat på Northvolts uttalanden i december 2023, när Dagens Industri avslöjade bolagets hemliga kvartalsrapport som visade anmärkningsvärt låga produktionsnivåer.

European Battery Fund krävde att köpet skulle hävas och att köpeskillingen på cirka 73 miljoner kronor skulle återbetalas. 

Stockholms tingsrätt beslutade den 17 april att frysa tillgångarna i Paolo Cerrutis bolag till värdet som motsvarade European Battery Funds krav.

Northvolt konkurs har fått stora följdverkningar.
Northvolt konkurs har fått stora följdverkningar.

Stockholms tingsrätt fastställde dock i en dom den 6 maj att Quantum Leap sannolikt inte vilseledde köparen av hans aktier och hävde kvarstaden mot Quantum Leap. 

”Tingsrätten finner inte att European Battery Fund gjort sannolikt att Quantum Leap lämnat vilseledande uppgifter eller undanhållit information som har inverkat på European Battery Funds beslut att ingå avtalet mellan parterna”, skriver tingsrätten i beslut.

Kravet från EBF drivs nu vidare i en separat skiljedomsprocess.

Samtidigt har EBF nu även riktat skarp kritik mot Northvolt. Här hävdas bland annat att Northvolts årsredovisningar för 2022 och 2023 gav en missvisande bild av bolagets förmåga att tillverka batterier på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!