Nekades testa tre gånger – polisanmäler hemsjukvården

Tre gånger bad den personliga assistenten om att vårdtagaren skulle testas för covid-19. Lika många gånger nekades detta. Ingen sköterska kom för att undersöka vårdtagaren och de ville invänta fler symtom, hävdar assistenten.

Assistenten är upprörd över hur de blev bemötta när de ville att brukaren testades. ”Jag ville veta vad jag utsattes för”, säger hon.

Assistenten är upprörd över hur de blev bemötta när de ville att brukaren testades. ”Jag ville veta vad jag utsattes för”, säger hon.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2020-08-28 06:15

Assistenterna arbetade därför utan skyddsutrustning med risk att smittas av coronaviruset i flera dagar.

Enligt uppgifter till Norran ska vårdtagaren ha börjat uppvisa sjukdomssymtom kring måndagen 17 augusti, bland annat förkylning, trötthet och magproblem. Personal kontaktade en sjuksköterska inom hemsjukvården, som har hand om vården av personen, och en läkare kontaktades. Läkaren ville då invänta fler symtom innan ett covid-test blev aktuellt – bland annat feber.

När helgbemanningen kom noterade de ganska omgående att vårdtagaren verkade ha feber. Efter att ha tagit temperaturen konstaterade de att den var ovanligt hög. Vårdtagaren har normalt mycket låg kroppstemperatur och en så hög temperatur var inte normalt, även om den skulle betraktas som normalt hos andra. Då brukaren inte kan förmedla sig ligger det på assistenter att tolka signaler.

– Vi ringde hemsjukvårdens jourtelefon och berättade det, men de ville avvakta ett besök från dem för undersökning trots att jag sa att personen hade feber, säger en assistent, som vill vara anonym med hänsyn till vårdtagaren.

Den höga kroppstemperaturen höll i sig och assistenterna hävdar att hon tog kontakt med hemsjukvården ytterligare tre gånger och önskade covid-test. 

Assistenten är mycket besviken på reaktionen. Hon upplever att de inte togs på allvar.

– Vi fick höra att personen säkert var varm för att hen legat under täcket eller för att det var varmt ute – det var 19 grader. De skyllde även på sjuksköterskebrist, ingen kunde komma och undersöka personen. Dessutom hänvisades det till att det var för sent på dagen för att provta, säger assistenten.

Hon suckar uppgivet:

– Jag sa att det var tråkigt att de inte tog mig på allvar, att jag var ledsen för att vi blev så nonchalant bemötta. Jag har jobbat länge som assistent och som mottagningssköterska. Jag har skött många äldre med feber. Jag kan tolka signalerna när hela kroppen är varm och man ser det även på ögonen.

På söndag eftermiddag kom till slut en sjuksköterska förbi och undersökte vårdtagaren. Hen konstaterade att vårdtagaren hade en pågående infektion och var feberpåverkad. En sjuksköterska skulle fortsätta undersökningen under måndagmorgonen.

–Vi lyckades hitta några munskydd som råkade finnas i bostaden. Vi använde samma som vi tog på och av under ett dygn, säger assistenten.

Så på måndagsmorgonen ringde hemsjukvården upp och berättade att en läkare ordinerat att covid-teamet skulle komma och genomföra ett test. Assistenterna fick även veta att de behövde skyddsutrustning och det beställdes då. 

Vårdtagaren tar sig själv inte ut för att umgås med personer och dra på sig smitta. Däremot har hen många assistenter och sjuksköterskor har även kommit i kontakt med vårdtagaren. 

– Så det rör ganska många människor. Många kan smittas, vi har också familjer, säger assistenten, som själv har en anhörig som precis påbörjat en cancerbehandling.

Assistenten har mejlat sin chef och bett henne att anmäla händelserna under veckan till arbetsmiljöverket. På tisdagen har hon även hos polisen för att polisanmäla hemsjukvården.

– Jag och min kollega varit utan förstärkt skyddsutrustning och kan ha varit utsatta för smitta under 48 timmar.

På onsdagen fick assistenten till slut besked att provsvaret var negativt.

– Det var en stor lättnad.

Så säger smittskyddet

Norran frågar smittskyddsläkare Stephan Stenmark hur han ser på vad som krävs för att man ska testas för covid-19.

Han säger att det inte krävs feber för att man ska provta för virussjukdomen.

– Nej, den provtagningsindikation vi har är lägre än så. Det kan handla om exempelvis snuva, huvudvärk och symtom från mage och tarm. Vi ska ha en låg tröskel för provtagning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!