På vaccinationsmottagningen vid Skellefteå Kraft Arena jobbar drygt 40 timanställda distrikts-och sjuksköterskor, ett tiotal administratörer, två läkare och två arbetsledare. En av arbetsledarna är Yvonne Lundqvist som bland annat sköter logistik.
– Redan från början hade vi en bra arbetsgrupp med olika professioner som gemensamt gjorde grovjobbet. Jag fick börja jobba här tre veckor innan vi skulle ta emot patienter. Den andra arbetsledaren, Katrin Nygren, har bland annat bokat in rätt antal sjuksköterskor och tar emot samtal från hälsocentraler, säger hon.
Först skulle materiel in i lokalerna – alltifrån sjukvårdsutrustning till möbler.
Yvonne Lundqvist, som gillar logistik, säger att uppdraget innebär utmaningar, men mest av allt glädje.
– Alla vill komma ur pandemin och för mig var det självklart att ta uppdraget när jag blev tillfrågad, säger hon.
Hon säger också att de får mycket beröm av patienterna.
– Det handlar till stor del om alla volontärer som ställer upp, sjukvårdspersonal, Röda korset, Avarn security, som ser till att patienterna känner sig väl omhändertagna, säger Yvonne och fortsätter:
– Utan dom skulle det har varit svårt att lösa det här, så är det.
Varje dag hålls morgonmöten. Inflödet av vaccin granskas och vikten av att hålla avstånd är ständigt närvarande. Yvonne börjar dagen med att bland annat starta tio datorer, Katrin Nygren kollar på whiteboarden hur mycket vaccin som finns tillgängligt. Sedan stämmer de av med medarbetarna.
När du vaccineras vid arenan är det till stor del pensionerad vårdpersonal du möter. De ställer upp frivilligt och bokar sina arbetspass via ett digitalt schema. Ulla-Maj Hedlund Ådin och Sonja Lundkvist är två i gänget. De gör sitt sista arbetspass på arenan fredagen den 23 juli. Sedan stängs mottagningen.
– Det har funkat väldigt bra och vi skulle gärna vilja fortsätta vaccinera längre, tills alla medborgare är fullvaccinerade eftersom hälsocentralerna är så hårt belastade, säger Ulla-Maj Hedlund Ådin.
– Vi känner att vi gör sådan nytta och när någon patient mått dåligt eller varit orolig har vi kunnat kalla in läkare som övervakat. Det har varit jättebra och det enda som strulat är bokningssystemet, säger Sonja Lundkvist och tillägger:
– Vi är stolta att få delta i det här.
Tommy Ungh och insatsledare Helen Hugosson, Röda korset finns också på plats.
– Totalt är vi cirka 75 personer som hjälper till här, säger Tommy Ungh och tillägger:
– Det är total uppslutning från hela samhället. Vi har olika företag som sponsrar med frukt och fika och alla är otroligt positiva.
Arenans vaccinationsmottagning är kopplad till Morö backe hälsocentral där Helene Mikko är verksamhetschef:
– Allt flyter på fantastiskt bra, vi visste ju inte från början hur det skulle gå, säger hon och fortsätter:
– Det som varit en utmaning är att kunna anpassa antalet patienter till mängden vaccin varje dag.
Lokalerna hyrs av Skellefteå kommun och är perfekta för ändamålet – stora rymliga utrymmen där in- och utflöde av patienter går att styra på ett säkert sätt.
– Vi har försökt tänkt på allt, det har varit en förutsättning med så stort patientflöde som vi har varje dag, säger Yvonne Lundqvist.