Möt ingenjörerna bakom nya franska bistron

Redan i februari smygöppnade French Gastronomy vid torget i centrum – men det är först nu som alla bitar börjar falla på plats.
– Vi vill ta en del av Paris till Skellefteå, säger Mohammed Maâskri.

Abdoullah Latreche, 28 år, ingenjör i matematik, driver French Gastronomy med Mohammed Maâskri, 30 år, robotingenjör. Intresset för mat och bakverk kommer från deras morfar som drev ett bageri i Frankrike när de var yngre.

Abdoullah Latreche, 28 år, ingenjör i matematik, driver French Gastronomy med Mohammed Maâskri, 30 år, robotingenjör. Intresset för mat och bakverk kommer från deras morfar som drev ett bageri i Frankrike när de var yngre.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-06-04 17:58

Idén om att erbjuda franska delikatesser av olika slag växte fram när Mohammed Maâskri arbetade på Northvolt. Han insåg att många av hans kollegor, som också kom från södra Europa, saknade just detta.

– Speciellt bakverk skiljer sig mycket mot det som finns här, berättar Mohammed när vi träffas på hans och Abdoullah Latreches kafé vid torget i Skellefteå.

De påbörjade sin satsning i en foodtruck utanför Northvolts område i juni förra året efter att Mohammed gjort en stor ansträngning för att imponera på de som ansvarade för maten vid batterifabriken.

Han tog en vecka ledigt från Northvolt, åkte till Paris och bakade alla bakverk på natten – innan han tog sin kylbag och hoppade på ett flyg.

Väl i Skellefteå hyrde han in sig i ett Airbnb dit han bjöd in de ansvariga från Northvolt på ett smaktest.

– Och de älskade det. Sedan har vi byggt vidare därifrån, säger Mohammed.

I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.
I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.
I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.
I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.
I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.
I lokalen vid torget i Skellefteå är väggarna svarta, men när de ska bygga ut framöver kommer det att bli ljusare färger. “Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor”, säger Abdoullah Latreche.

Att de även skulle öppna i centrala Skellefteå fanns tidigt med i planerna, men neddragningarna på Northvolt blev självklart kännbara. Fram till och med det första stora varslet i höstas hade allt pekat uppåt.

– Sedan såg vi en stor minskning. Inte bara för att folk tvingades sluta, utan även för att många blev försiktiga och inte ville spendera sina pengar. Det var en väldigt tuff period, säger Mohammed som då snabbade på sökandet efter en central lokal.

– Det finns absolut bagerier och kaféer här, men inget som liknar våra produkter. Vi såg en lucka i marknaden.

Han, och kusinen Abdoullah som flyttat hit för att driva verksamheten med Mohammed, föll till slut för en lokal alldeles intill torget, där elektronikbutiken Elon Ljud & Bild tidigare höll till.

– Vi gillar placeringen vid torget och att det är ett bra flöde av människor utanför. Det finns stor potential, säger Abdoullah.

I framtiden finns planer på att utöka sortimentet ytterligare med till exempel franska ostar. “Även om man inte kan åka till Paris kan man komma hit och få en smak av Frankrike istället”, säger Mohammed Maâskri.
I framtiden finns planer på att utöka sortimentet ytterligare med till exempel franska ostar. “Även om man inte kan åka till Paris kan man komma hit och få en smak av Frankrike istället”, säger Mohammed Maâskri.

Har ni tvivlat på satsningen med tanke på Northvolts konkurs?

– Absolut, vi vet att det har stor påverkan på stan. Men vi har också fått berättat för oss av våra kunder att Skellefteå hade en solid ekonomi även innan Northvolt. Det är det som gör att vi vågar fortsätta, säger Mohammed.

De båda kusinerna är båda utbildade ingenjörer. Mohammed inom robotteknik, och Abdoullah inom matematik. Kunskapen om bakverk och mat kommer från deras morfar som drev ett bageri i Frankrike.

– Vi växte upp med det, och vill göra något liknande här, säger Abdoullah.

De öppnade sitt kafé i februari, och har sedan utvecklat utbudet. Nu finns förutom bakverk även mackor, milkshakes och varma rätter. De vill inte kalla det för restaurang utan gillar ordet “bistro” mer.

– Man måste inte äta mat här, utan kan lika gärna komma in för en kaffe eller bara en efterrätt. Det ska vara en avslappnad stämning för alla, säger Mohammed.

Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.
Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.
Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.
Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.
Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.
Förutom fika finns varma rätter numera på menyn – alla med koppling till Frankrike. “Det heter French Gastronomy av en anledning”, säger Mohammed.

De har även utvecklat servicen från att servera i pappmuggar och kartonger till att ha riktigt porslin, samt fått en del insikter under resans gång.

– Vi tyckte båda att svart var en bra färg för ett kafé, men vi har insett att det kanske är lite för mörkt här i norra Sverige, säger Abdoullah som berättar att de planerar betydligt ljusare kulörer för den del som fortfarande är under utveckling.

– Där blir det Versailles-tema. Superljust och mycket blommor, säger han.

Så ni planerar att stanna i Skellefteå?

– Ja, men det beror så klart på om Skellefteborna uppskattar konceptet, säger Mohammed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!