Det låg bakom stora magsjukeutbrott i stadshuset

Förra månaden insjuknade ett stort antal personer efter att ha ätit på personalrestaurangen Brinken i stadshuset i Skellefteå.
Mycket pekar på att de smittats av salladsbuffén.
– Utredningen pekar på att de insjuknat efter att ha ätit av den kalla salladen, säger Stefan Johansson, miljöinspektör på Skellefteå kommun.

Humanprover som togs efter magsjukeutbrottet visade på calicivirus av undergruppen Norovirus.

Humanprover som togs efter magsjukeutbrottet visade på calicivirus av undergruppen Norovirus.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skellefteå2025-03-18 01:00

Nyheten i korthet

  • Ett stort magsjukeutbrott inträffade i februari i Skellefteås stadshus, där 32 personer insjuknade efter att ha ätit på personalrestaurangen Brinken.
  • Utbrottet kopplas till den kalla salladen i restaurangen, och norovirus har påvisats i avföringsprover.
  • Restaurangen stängdes och sanerades, och personalen genomgick extra hygienutbildning innan den öppnade igen.

Den 18 februari och 19 februari åt gäster mat i Brinkenrestaurangen. Gäster kom från olika arbetsplatser i kommunen.

– Efter 28-40 timmar fick 32 gäster sjukdomssymptom, berättar Stefan Johansson.

Symptomen var huvudsakligen kräkningar, illamående, diarréer och i vissa fall feber.

undefined
32 personer insjuknade i vinterkräksjukan efter att ha ätit på Brinkenrestaurangen i stadshuset.

Samhällsbyggnad fick information från verksamhetsutövaren om att många hade blivit sjuka och därefter stängde måltidsavdelningen ner restaurangen.

Samhällsbyggnad miljö och hälsa uppmanade att personer kan anmäla sin matförgiftning via e-tjänst. Totalt inkom 32 anmälningar.

– Underlaget visade att de flesta ätit från den kalla salladsbuffén av livsmedel som hanterats för hand såsom isbergssallad, tomat, gurka eller annan råkost. Några gäster med symptom hade tagit take away med bara sallad i en plastlåda.

Det fanns även uppgifter om att personer som inte åt kall sallad inte fått symptom.

undefined
Att en smittad person hanterat den kalla salladen verkar vara orsaken till magsjukeutbrottet.

Utredning skedde i samarbete med Smittskydd Region Västerbotten.

– Avföringsprover har tagits och det har påvisats calicivirus av undergruppen Norovirus, berättar miljöinspektören.

Calicivirus är det som orsakar vad som ofta benämns som vinterkräksjuka.

– Kontaminerad mat som inte hettas upp är en vanlig smittväg för Norovirus, exempelvis genom att en smittad person hanterat maten eller om maten någon gång under produktionen varit i kontakt med förorenat vatten, menar Stefan Johansson.

undefined
Det finns ingen behandling mot vinterkräksjuka. Stanna hemma och se till att inte bli uttorkad.

Verksamheten bedöms ha serverat livsmedel som var trolig orsak till gästers sjukdomssymptom. Smittan bedöms ha spridits via konsumtion av livsmedel som inte varit tillagade, troligen kall sallad.

– 32 gäster som fick sjukdomssymptom hade den gemensamma källan att de ätit mat på Brinken. Gemensamt för gäster som fick symptom var att de hade ätit sallad.

Källan kommer troligen inte från leverantörens salladsråvaror. Hade själva råvaran varit kontaminerad så hade utbrott mest troligt skett på många andra kommunala verksamheter. Troligen kommer inte smittan från gäster. Gäster skulle kunna kontaminera maten samtidigt har de första gästerna som åt mat först blivit sjuka.

– Verksamheten vidtog åtgärder direkt i och med att restaurangen stängdes under torsdagen, fredagen och även måndagen veckan därpå. Innan restaurangen öppnade igen sanerades den, nya livsmedel beställdes och kockarna gick igenom egenkontrollen en extra gång. 

 Information har även skickats ut till alla måltids medarbetare om hygienrutiner och virus.

Norovirus

Norovirus är ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka.

Norovirus kan spridas med förorenad mat, av en smittad person eller förorenat vatten.

All slags mat som inte behöver värmas kan vara smittkällor om den hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. 

Norovirus kan också finnas i dricksvatten som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!