Svemin är branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. De representerar cirka 40 företag med 13 000 anställda inom mineralproduktion, prospektering och teknik.
Pia Lindström, chef för HR och hållbarhet vid Boliden Mineral och ordförande i Swemins miljökommitté, berättar att de frågor som står högst upp på kommitténs agenda är dammsäkerhet, miljöteknik och standardiseringar.
Hon konstaterar att Boliden kommit långt på tekniksidan när det gäller efterbehandling av nedlagda gruvor.
– I Näsliden har vi genomfört en hel del försök kring detta, bland annat ett fullskaletest med övertäckning av gruvavfallet med grönlutslam och bentonit. Nackdelen med denna metod är att det blir ganska dyrt.
Boliden har också gått vidare i Näsliden med att inte bara se efterbehandlingen som en teknisk inkapsling.
– Vi har även genomfört en ekologisk efterbehandling för att både gynna ekologiska och sociala värden. Det har då bland annat handlat om att skapa blomsterängar och åtgärder för att gynna friluftslivet. På önskemål från de närboende har vi skapat en utsiktsplats och ordnat med en grillplats, berättar Pia Lindström.
Under miljökonferensen kommer deltagarna på plats få se hur Boliden arbetar med efterbehandlingen av det gamla dagbrottet i Boliden och sandmagasinet i Gillervattnet. Hur de nya efterbehandlade områdena här ska användas i framtiden har bland annat ventilerats i form av medborgardialoger där Bolidenbor och Bolidenbolagets medarbetare engagerat sig.
Boliden har också testat en ny metod för att återställa den tidigare guldgruvan i Holmtjärn. Där har man anrikat gråberg som tidigare klassificerats som avfall.
– Det fungerade bra och blev lönsamt. En liknande lyckad satsning har också gjorts i Aitik, säger Pia Lindström.
Anna Gulkova, utvecklingsingenjör vid Boliden Mineral, berättade på konferensen om försök som pågår vid den nedlagda gruvan i Maurliden för att kunna utvinna metaller ur gruvvatten. Metoden bygger på en innovation som Jan-Eric Sundkvist, projektledare vid Boliden Mineral, står bakom och har patent på.
– Med den processen skulle man från detta gruvvatten kunna utvinna 20 ton koppar och 95 ton zink per år. Vi hoppas så småningom kunna få igång denna produktion, berättar hon.
Pia Lindström konstaterar att vid etableringar av nya gruvor gäller det att göra rätt från början för att efterbehandlingen ska bli så bra som möjligt och att det också ska vara möjligt att använda avfallet.
– En bra vision är att det inte ska bli något avfall alls, vilket vi ska sträva mot, säger hon.
Pia betonar att utvecklingen av de teknologier som behövs i omställningen till ett hållbart samhälle, bland annat på batterisidan, är beroende av tillgången till hållbart utvunna och förädlade metaller och mineral.
– Det som skulle behövas är en hållbarhetsmärking av metaller och mineraler så att man kan se hur hållbart producerade olika produkter som innehåller metaller är, avslutar hon.