Miljö: Så är reglerna för jordbrukets gödsel

Man ska inte lägga gödsel på frusen mark, och högar ska undvikas. Det säger miljöinspektör Simon Larsson apropå övergödning av vattendrag.

Gödselhantering på ett större jordbruk.

Gödselhantering på ett större jordbruk.

Foto: Leif R Jansson, TT

Skellefteå2020-01-18 11:00
Gödselhantering på ett större jordbruk.
Gödselhantering på ett större jordbruk.

För en tid sedan berättade vi om de nya kraven på enskilda avlopp, som alltså handlar om människors kiss och bajs.

Tre fjärdedelar av avloppen underkänns i Skellefteå kommun "Har varit förbjudet i 50 år"

En läsare tyckte att vi även borde diskutera dito från lantbrukets djur. ”Gödsel läggs i högar och sprids på frusen mark” skrev hen.

Kommunen kollar

Ja, vad gäller frågade jag Simon Larsson som är miljöinspektör på Skellefteå kommun. Tillsammans med en kollega sköter han tillsyn hos jordbrukare.

- Vi har drygt hundra jordbruk i vår tillsynsplan. De största besöks en gång per år, mellanstora vart annat och små vart tredje. Men om man haft allvarliga anmärkningar så återkommer vi med tätare intervall.

Vid dessa obligatoriska besök kollar kommunen olika miljöfrågor, varav gödselhantering är en. (Dessutom frågor om olja, drivmedel, bekämpningsmedel)

Även länsstyrelsen gör kontroller, ska vi tillägga, de kollar exempelvis djurskyddet.

Synar gödselplattan

– När det gäller gödseln så tittar vi alltid på deras gödselplatta eller gödselbrunn. Vi ser så att det inte rinner ut något i naturen och bedömer om platsen är nog stor med tanke på hur många djur de har.

– Plattan eller brunnen ska vara så stor att man rymmer hela vinterns gödsel, eftersom man inte får lägga ut på frusen mark, säger Simon Larsson.

Undvika högar

Det finns jordbrukare som kör ut gödsel och lägger i högar i väntan på vårbruket. Det kallas att stuka.

– Det är möjligt att göra under vissa förhållanden. Om man meddelar oss kan man få lägga i stuka över vintern, men det ska finnas befogade skäl.

– Annars är stukor en brist som leder till anmärkning. Enligt jordbruksverkets allmänna råd får man bara göra stukor i undantagsfall. Om så sker så ska högarna inte ligga nära vattendrag eller brunnar. Gör man högar under flera år, så ska man byta plats.

Harva direkt

När det gäller spridningen av gödsel så ska den inte göras på frusen mark, och man ska bruka ner den i jorden så snart det är möjligt.

– Även där kan det finnas undantag. Gödsel från häst samt gödsel med mycket strö är så pass torr att den kan få ligga en kortare tid på frusen mark, säger Simon Larsson.

– Nu för tiden anlitar många jordbrukare särskilda företag som sprider gödsel, och de ingår också i vår kontroll, att vi kollar deras kunskaper. De ska exempelvis känna till vilka skyddszoner som finns mot vattendrag.

Folk tipsar

Utöver att kommunen gör sina planenliga besök kan det också komma tips från allmänheten.

– Ja, det händer. Då är det oftast problem med lukt eller flugor. Men vi har också haft tips om att den rann gödsel från en gödselplatta. Det är bra när vi får in tips för vi kan ju inte vara överallt och se hela tiden, säger Simon Larsson.

– Totalt sett så har vi rätt få jordbrukare som fått allvarliga anmärkningar.

Tips: Här finns miljöinformation till jordbrukare, sammanställt av länsstyrelserna, jordbruksverket och LRF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!