Historien börjar med Kallholmens maltbryggeri som startade 2011 i samma lokaler. 2015 flyttade man till centrala Skellefteå och bytte namn till Skellefteå bryggeri. De gamla lokalerna togs då över av Fermenteriet.
Efter att Fermenteriet försvann så blev det tomt igen men Louis ville gärna ha ett bryggeri i huset och kom snabbt överens med Skellefteå bryggeri om att flytta hem igen. Han har dessutom gått in som delägare tillsammans med sin fru Suzanne,
– Jag är ju uppväxt i en pub på västra Irland, så det här känns väldigt bra, säger han.
I helgen var det stor återinvigning av bryggeriet som fylldes till brädden av gäster. Men resan tillbaka till Kurjoviken har inte gått helt smärtfritt. Egentligen skulle man ha varit i gång redan i höstas.
– Det tog lite längre tid än planerat. Det var lite problem att få ihop allting och vi fick vänta på att få hjälp med installationen från Tjeckien, berättar bryggmästaren Joel Lundmark.
– Sedan har vi smugit igång produktionen, men nu är vi i gång ordentligt, så nu blir det full huggning för att hinna fylla alla lager fram till sommaren, fortsätter han.
För tillfället har man 7-8 produkter i sortimentet, men eftersom man kom igång senare än förväntat så är det inget nytt på gång just nu.
– Vi får lära oss gå innan vi kan börjar springa. Men även om produktionen varit stilla så har det inte varit det här, säger Joel och knackar sig i huvudet och indikerar att det finns planer.
– Till hösten, kanske, vi får se.
– Då måste det bli en stout, säger irländaren Louis med ett skratt.