Vi gav partiernas företrädare i Skellefteå en tankeutmaning: Om ditt parti fick egen majoritet i tre mandatperioder hur skulle Skellefteå se ut då? Häng med på en resa till 2030 – en framtidsresa med Skelleftepolitikerna i förarsätet.
Socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman tar emot i sitt stora tjänsterum, omgiven av kommunens byråkrater. Men det är inte byråkratin som står i centrum när Socialdemokraternas företrädare ska berätta sin vision för Skellefteå, tre mandatperioder fram i tiden. Allt kokar ner till att handla om den praktiska välfärden där ute bland medborgarna.
– Den högst prioriterade frågan för Socialdemokraterna är att vi ska kunna behålla en mycket bra välfärd, säger Lorents Burman.
Man skulle kunna tro att ett parti som har haft makten i Skellefteå sedan 1942 skulle ha slut på idéer. Men det avvisar Lorents med bestämdhet.
– Det är samma parti, men med nya företrädare. Jag är inte som Bert Öhlund var och han var inte som Lorentz Andersson var, säger han.
Att måla upp en framtidsvision kan vara extra svårt för ett så pass dominerande parti som Socialdemokraterna i Skellefteå är, menar Lorents. Han påpekar att deras visioner kan ses som löften och inte för vad de är, en viljeinriktning.
– Det är väl inte helt osannolikt att Socialdemokraterna kommer att vara med och styra i framtidens Skellefteå. Om man är ett tioprocentsparti behöver man kanske inte ta ansvar för sin framtidsvision på samma sätt som vi behöver göra. Jag är alltid försiktig och lovar bara sådan som vi kan hålla.
Lorents påpekar också att han har vetskap om mycket som händer bakom kulisserna, saker som han inte kan gå ut och prata om. Med detta resonemang vill han ge en liten inblick i komplexiteten att vara den som sitter på det yttersta ansvaret.
– För mig är det viktigare att visa vad vi gjort och inte bara ge en massa löften.
Partiets resa mot framtiden är samma väg som man stakade ut för några år sedan, visionen om att kommunen ska växa till 80 000 invånare 2030.
– Huvudanledningen att vi ska klara av framtidens välfärd. Vi blir äldre och allt friskare högre upp i åldrarna därför behövs fler kommuninvånare i arbetsför ålder.
I partiets framtidsvision finns varken höjda eller sänkta kommunala skatter. Lorents menar att Skellefteå har och kommer även i framtiden att ha en låg skattesats, om man jämför med andra norrlandskommuner.
– Vi är nästan som ett skatteparadis, säger han och skrattar.
Lorents menar att kommunen är på rätt väg. Redan i dag ser vi ett ökat bostadsbyggande och ett ökat intresse för nya företagsetableringar.
– Det här är en utveckling som vi inte har sett i Skellefteå sedan 1970-talet.
”Tiden är förbi när man sitter på sin kammare i kommunhuset och funderar på vad som händer i dag och vad vi ska göra i morgon bitti.”
I Socialdemokraternas framtida Skellefteå ska inte kommunen bara vara en aktör i regionen utan även vara med nationellt och internationellt.
– Vi är och kommer att vara en del av världen. Tiden är förbi när man sitter på sin kammare i kommunhuset och funderar på vad som händer i dag och vad vi ska göra i morgon bitti. Vi kommer att vara med i olika regionsamarbeten, men även vara på plats i Bryssel. Framtiden kommer att bli en fantastisk resa.
Den kommande batterifabrikens etablering i Skellefteå kommer att bli en dörröppnare för fler internationella investeringar, tror Lorents.
– Vi kommer att få se investerare från olika länder i Asien som förändrar stadsbilden.
I partiets framtidsvision kommer inflyttningen av nya invånare att vara stark, men vi kommer även att se ungdomar som flyttar tillbaka till sin hemstad.
Den kommunala välfärden är och kommer att vara det centrala i partiets prioriteringar, menar Lorents. En välfärd som i huvudsak kommer att produceras av kommunen och inte av privata aktörer.
– När det gäller vård och omsorg vill vi i huvudsak att det ska drivas i kommunal regi.
Socialdemokraterna i Skellefteå ser ingen anledning att kommunala skattemedel blir till vinster för privata aktörer. Däremot tror han att vi i kölvattnet av internationella företagsetableringar i kommunen kommer att få se privata skolor som möter upp nya behov.
– Vi kommer att få se fler skolor som har engelska som sitt undervisningsspråk.
Norrbotniabanans utbyggnad innebär att Skellefteå får extra fart där många serviceorter kommer att få del av tillväxten. Tack vare att kommunen hela tiden växer kommer även nybyggnationerna att fortsätta. Bland annat kommer stan att ha ett nytt och väl fungerande kulturhus.
– Det kommer att vara Europas största kulturhus i trä. Att kunna bo bra och att ha ett arbete är viktigt, men man behöver även livskvalitet utanför jobbet.
Trots alla diskussioner vi har haft om kulturhus, broar och flytt av E 4 kommer ingen i framtiden att vilja vrida tillbaka klockan.
Till 2030 är brofrågan i centrum inte längre en politisk trätofråga utan en självklarhet i en expanderande stad. Lorents menar att flytten av E 4 också kommer att lösa sig. Tack vare att kommunen växer så kommer trafikverket att se behovet av flytten.
– Trots alla diskussioner vi har haft om kulturhus, broar och flytt av E 4 kommer ingen i framtiden att vilja vrida tillbaka klockan.
Att flytta till Skellefteå, som har så många olika miljöer, kommer att vara attraktivt. Kommunen kommer och kan redan i dag erbjuda sina medborgare både stad och landsbygd med naturnära miljöer där hav, sjöar och vattendrag är naturliga inslag.
– Dessutom ska alla medborgare i hela kommunen ha uppkoppling till internet. Man ska kunna bo i Lillkågeträsk eller Renbergsvattnet och ändå driva sitt företag.
Trots att många tidigare har varit oroliga för Skellefteå lasaretts utveckling så menar Lorents att landstingets kommande investeringar i lasarettet kommer att vara betydande, till och med större än planerat.
Viktigt för partiet är även att kommunen och regionen är en trygg plats med låg brottslighet.
– Vi kommer fortsätta att vara en av landets tryggaste kommuner.
Nyckeln till att upprätthålla en trygg närmiljö är enligt Lorents att satsa på barnen och ungdomarna samt se till att arbetslösheten i kommunen är låg. I ett framtida Skellefteå kommer vi även att få se fler statliga myndigheter som är utlokaliserade till kommunen, tror Lorents.
– Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd är bara startskottet. 2030 kommer vi att ha många olika myndigheter i Skellefteå.
Om man för en stund förflyttar sig fram i tiden till 2030 och blickar bakåt kan man eventuellt föranledas och tro att Northvolts etablering i Skellefteå var startskottet på kommunens expansion, men där tar man miste menar Lorents. Batterifabriken var ett resultat av hårt arbete.
– Visst kommer batterifabriken att visa sig vara viktig, men arbetet startade långt tidigare. Redan i dag har vi fått fart på etableringsförfrågningarna.
Lorents pekar på hur avgörande bostadsbyggandet har varit och kommer att vara för en god utveckling av kommunen. Förra årets utförsäljning av delar av Skebos fastighetsbestånd är en otraditionell åtgärd för ett Socialdemokratiskt styre, menar Lorents.
– För att få fart på bostadsbyggandet bestämde vi oss för att försöka få hit någon stor aktör och det lyckades vi med.
Lorents menar att man i framtiden kommer att se betydelsen av denna försäljning. En försäljning som han anser var avgörande för den positiva framtid som stundar.
För Socialdemokraterna är Skellefteå Kraft ett betydelsefullt kommunalt bolag som inte ska säljas ut. Skellefteå Kraft var en avgörande faktor när batterifabrikens vara eller inte vara avgjordes till kommunens favör.
– Man ska komma ihåg att en av de viktigaste orsakerna till att Northvolt valde Skellefteå var att vi har rådighet över kommunens beslut på ett helt annat sätt än andra kommuner. Vi har flygplatsen, vi har marken och vi har energin i egen regi vilket underlättade för bolaget att fatta sitt beslut.
Socialdemokraterna tror på en ljus framtid för Skellefteå kommun och tillväxtmålet på 80 000 invånare 2030 kommer att uppfyllas och mer därtill, spår Lorents.
– Vi kommer att ha en stark välfärd och stor framtidstro i kommunen.
Statsvetaren David Feltenius kommenterar Socialdemokraternas vision:
”Socialdemokraterna har en stark ställning i Skellefteå sedan många decennier. Givet den utgångspunkten är det ingen överraskning att Burman är en ”försiktig general” i fråga om visioner för Skellefteå. Utifrån den ställningen måste partiet nämligen redan idag befinna sig hyfsat nära drömscenariot om Skellefteå. I partiets syn på offentligt ägande är det inte alltid enkelt att hänga med i svängarna. Skellefteå är enligt tidningen Dagens Samhälle en av de kommuner som sålt ut mest av det kommunala bostadsinnehavet till privata aktörer. Samtidigt är det blankt nej ifråga om privata aktörer inom äldreomsorgen, liksom privat ägande av Skellefteå buss.”
David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.