Läste om rosa husen – Nu bor de dörr i dörr

Husen var rätt illa åtgångna. Men fem kompisar bakom ett lokalt fastighetsbolag köpte och renoverade huvudbyggnaden från golv till tak. Nu bor Ingrid Bäcklund och Helena Wännström med respektive i varsin lägenhet: ”Jag såg reportaget om husen i Norran, ringde direkt och bokade visning och Helena följde med”, säger Ingrid Bäcklund.

Helena Wännström och Ingrid Bäcklund hyr varsin lägenhet i huset. Hallen är stor och ljus.

Helena Wännström och Ingrid Bäcklund hyr varsin lägenhet i huset. Hallen är stor och ljus.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-02-26 09:00

Båda fastnade för lägenheterna i det rosa bostadshuset i korsningen Nygatan/Nordlandergatan vid Västerbottensteatern i Skellefteå, sålde husen och flyttade in i november 2020. Det är den korta historien. 

Nu bor kollegorna på varsitt våningsplan, i varsin lägenhet i det anrika huset i Skellefteå som är helrenoverat och Norran skrivit om tidigare. 

– Vi hade egentligen inga planer på att flytta från vårt hus, men … säger Ingrid och visar vägen uppför trappan. 

Vi följer med in i hennes och sambons lägenhet. Vardagsrum och sovrum är stora och ljusa, fönstren vetter åt alla väderstreck, takhöjden ligger på cirka 270 och smarta lösningar gör lägenheterna till toppenbostäder, menar hyresgästerna. 

– Det här är drömboendet, så fin lägenhet och så centralt, säger Helena Wännström. 

Helena Wännström och Zakarias Pante vid ingången till huset.
Helena Wännström och Zakarias Pante vid ingången till huset.

I köken har skjutskåpen bevarats på en vägg. Golvknarret är märkbart, som det kan vara i gamla hus och i de flesta rum ligger originalgolvplanken kvar, slipade och lackade. Huset är bevarandevärt och fastighetsägaren, Skefast AB, har fört dialog med Skellefteå museum för att renoveringen skulle landa rätt. Det har skett med varsam hand. 

– ​Vi ville bevara så mycket som möjligt av ursprunget och där vi ersatt med nytt har vi försökt bevara tidsandan. Huset var dock gammalt, så ​vi har exempelvis bytt ut el, vatten- och avlopp, säger Zakarias Pante, en av delägarna som är med den här dagen. 

I vardagsrummet är golvplanken original. Slipade och lackade ger de rummet en mjuk lyster.
I vardagsrummet är golvplanken original. Slipade och lackade ger de rummet en mjuk lyster.

Delägarna i fastighetsbolaget besitter skilda kompetenser kring byggnationer och har hjälpts åt. 

– Men vissa delar har vi lejt in arbetskraft för, säger han. 

En smart detalj i lägenheterna är tvättpelarna som placerats i ett utrymme innanför köket. Det fungerade tidigare som skafferi. 

Zakarias visar den smarta lösningen för tvättpelarna i lägenheterna.
Zakarias visar den smarta lösningen för tvättpelarna i lägenheterna.

Fastighetsbolaget Skefast AB består av fem delägare. Rosa huset blev deras 2020 och i april samma år började renoveringen. 

– Det var lite tufft eftersom våra hyresgäster skulle flytta in ​under hösten och vi arbetade på kvällar och helger, men det gick bra och vi har också haft god hjälp av våra hyresgäster i valet av till exempel tapeter, säger Zakarias Pante och Helena Wännström fortsätter: 

– Jag kommer ihåg att ni brukade vara här och jobba ​till sent på onsdag​skvällarna. 

Husen är välkända och väcker fortfarande intresse. Zakarias Pante tillägger att det var hårt tryck från intresserade att hyra lägenhet i bostadshuset. Valet föll på kollegorna Ingrid och Helena​ vilket kändes bra då de två kände varandra och gillade konceptet. 

– Ibland kan det komma in folk på gården och kika. De undrar vem som äger huset och vill kolla lite, säger Helena Wännström. 

Även fasaden är renoverad och målad i en ljust laxrosa nyans.
Även fasaden är renoverad och målad i en ljust laxrosa nyans.

Bostädernas utformning är likadan, med skilda ytskikt. En häftig detalj är att man kan gå runt hela lägenheten. Från vardagsrummen in till de stora sovrummen finns dubbeldörrar. I ett av rummen har Ingrid och hennes sambo fixat en walk-in-closet. I samma utrymme gjorde Helena och sambon ett hemmagym. 

– Det är mest sambon som använder det. Ytorna är jättebra och att man kan gå runt hela lägenheten är häftigt, säger Helena Wännström. 

Fastighetsbolaget Skefast AB startades 2009. I dag äger de cirka 50 lägenheter i olika fastigheter runt om i Skellefteområdet. För delägarna fanns flera syften att köpa husen och lägga tid, energi och pengar på renovering. 

– Det känns bra att vi fick möjlighet att ta hand om det här och vi ville göra det bra, säger Zakarias Pante och fortsätter: 

– Många hus som är byggda för längesedan är välbyggda och hållbara. 

Fönstret som vetter mot gatan i trappuppgången.
Fönstret som vetter mot gatan i trappuppgången.

Han tycker också det är bra att det finns de som vill ta vara på äldre byggnader, där Skefast AB är en aktör. 

– Det stora dilemmat i dag, med bostadsbristen, är att man vill hjälpa till​ för att fler ska få ett boende, men vi har ​nästan aldrig någonting ledigt. ​Förhoppningsvis kan bostadsbyggandet i kommunen som pågår och planeras bidra. 

På fastigheten finns tillhörande ​gårdshus​, garage och en lekstuga. Det finns planer för dem och för vindsvåningen i bostadshuset. Men Zakarias Pante vill inte prata detaljer i nuläget. 

Den lilla lekstugan, byggd 1938, är en av de äldsta i Skellefteå.
Den lilla lekstugan, byggd 1938, är en av de äldsta i Skellefteå.

– Jag kan säga att det finns tankar, bara. 

Hyresgästerna i rosa huset trivs utmärkt och har inga planer på att flytta. 

– Jag tänker bo här tills de måste sätta in hiss i trappan, säger Ingrid Bäcklund och skrattar. 

Mer på norran.se

De rosa husen

Bygglov för byggnaderna, som ligger i hörnet av Nygatan/Nordlandergatan i Skellefteå gavs 1925. Det var Herman Degerstedt och arkitekten Birger Dahlberg som var beställare. Husens stil går i 1920-talsklassicism. 

Gården har pekats ut som kulturhistoriskt värdefull av Skellefteå Museum. 

Lekstugan, som är byggd 1938, har särskilt nämnts av museet eftersom den är en av de äldsta bevarade lekstugorna i staden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!