Nej någon bastu finns det inte i Skellefteå Krafts experimentvilla som är självförsörjande på solenergi. Men landshövdingarna och länsråden var ändå imponerade av detta framtidsprojekt.
– Det här är en standardvilla som ni kan beställa på nätet. Det unika är att den är försedd med unikt energisystem där solceller, batteri, elektrolys, bergvärme, vätgas och bränslecellsdrift samspelar för att villan ska klara energiförsörjningen på egen hand i det tuffa nordiska klimatet med långa mörka vintrar och korta ljusa somrar, berättar Fredrik Jonsson, chef för affärsenheten innovation vid Skellefteå Kraft och projektledare för Zero Sun.
Landshövdingarna och länsråden från Västerbotten, Norrbotten, norska Finnmark, Nordland och Troms samt finska Northern Finland och Lapland möts en gång per år för att utbyta erfarenheter och för att lära känna varandra bättre. I år var det Västerbottens tur att stå som värd och landshövding Magdalena Andersson och länsrådet Lars Lustig hade valt temat ”hållbarhet”.
Förutom Zero Sun besökte delegationen även den nya skolan med trästomme på Morö Backe, Martinsons i Bygdsiljum och Norra skogsägarnas sågverk i Sävar.
– När det gäller hållbarhetsfrågorna verkar det som om vi kommit något längre än vad man gjort i Finland och Norge. Inom detta område är det mycket bra att arrangera studiebesök i Skellefteå där det händer mycket just nu, säger Magdalena Andersson.
Bård M.Pedersen, länsråd från Troms, håller med.
– Satsningen på Zero Sun är imponerande. Det här var helt nytt för oss. Vi har också kommit igång med träbyggande men även här ligger ni i Sverige före oss i Norge, berättar han.
Bård M. Pedersen har varit med ända sedan 2004 när dessa årliga möten började genomföras.
– Det var Norrbottens dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson som initiativ till detta nätverk där de personliga kontakterna gör det enklare att ta snabba kontakter, till exempel vid krissituationer, säger han.
Förra året möttes man i Rovaniemi där turismen var tema och 2016 möttes deltagarna i nätverket i Tromsö där temat var lokalproducerade livsmedel med fokus på fisket.
Under ledning av Fredrik Jonsson och Cecilia Frank, som är guide vid Zero Sun, visades delegationen runt i huset och i garaget där energicentralen placerats.
Solcellerna på taket används till husets direkta energiförsörjning.
– Energin som blir över lagras i batterier och när batterierna är fulla omvandlas energiöverskottet till vätgas som lagras i en separat tank där man på vintern gör el på den lagrade vätgasen, berättar Fredrik Jonsson.
Han konstaterar att tack vare denna helhetslösning kan villan lagra solenergi under de ljusa årstiderna, för att sedan använda överskottet under de mörka. Något som tidigare varit mer eller mindre omöjligt.
Målet med projektet är att utforska möjligheterna med solenergin och göra tekniken bakom ännu mer effektiv, pålitlig och tillgänglig.