Det pratas mycket om att äldre och sjuka är i riskgruppen för coronaviruset. Men även barn och kvinnor som är våldsutsatta i hemmet borde räknas som en riskgrupp nu då alltfler uppmanas stanna hemma i karantän, det menar Olga Persson, generalsekreterare på riksförbundet Unizon.
– Det är inte bara den medicinska riskgruppen som riskerar drabbas, utan våldsutsatta kvinnor och barn är också en riskgrupp i den här krissituationen, säger hon.
Saknar fristad
För kvinnor och barn som är utsatta för våld i hemmet blir hemkarantän lika med att sitta fängslad dygnet runt tillsammans med våldsutövaren.
– Alla fristäder som att gå till skolan, jobbet eller fritidsaktiviteter upphör. Det får konsekvensen att de här kvinnorna och barnen saknar andrum från våldet och det minskar även deras möjlighet att söka hjälp. Isolering är våldets bästa vän, säger Olga Persson.
Hemmet är brottsplatsen
Hemmet ska vara platsen för trygghet, men för kvinnor och barn som lever med en våldsam man blir hemmet ofta den farligaste platsen att befinna sig på.
– Vid krig, pandemier och naturkatastrofer ökar oron och den ekonomiska pressen vilket har visat sig vara riskfaktorer för att även våldet ökar, säger Olga Persson.
Fler digitala kontakter
Det kan vara svårt att ta hjälp om man är isolerad på brottsplatsen. På kvinnojourer runt om i landet ser man att alltfler tar kontakt via chatt- och mejl i dessa coronatider.
– Det som verkligen oroar mig är att de våldsutsatta kvinnorna och barnen inte får det fysiska skyddet i lika stor utsträckning, genom skyddet boende, då socialtjänsten ställer in möten så ges inte möjligheten till en placering.
Var extra uppmärksam
Men vad gör man om man misstänker att någon i ens närhet är utsatt för våld i hemmet?
Olga Persson betonar att det är extra viktigt att vara uppmärksam på sin egen oro för att någon är utsatt för våld i dessa tider.
– Nu är det extra viktigt att vara uppmärksam på tecken från grannar, kollegor som kanske numera möts via videolänk och släktingar som kan tyda på att de är utsatta för våld. Då är det viktigt att agera på en gång, menar Olga Persson.
Räddar liv
I den här tiden av isolering kanske du är den enda som kunnat uppmärksamma att något inte står rätt till.
– Börja med att berätta för personen att du är orolig och erbjud din hjälp. Ta själv hjälp för att orka stötta och försök att ha tålamod för det är inte lätt. Om någon blir arg när du berättar att du är orolig så är det ofta ett tecken på att något är fel, berättar hon.
Om det gäller akuta fall ska du alltid ringa polisen.
– Om det gäller barn som du misstänker far illa så måste du alltid göra en orosanmälan. Du får inte tänka att vi tar det här sedan då coronakrisen är över, utan det moraliska ansvaret gäller extra mycket just nu. Det handlar om att rädda liv, poängterar generalsekreteraren.