Begreppet kulturhus kom in successivt i debatten, och kom att användas med lite olika innebörd.
Jag gjorde en djupdykning i Norrans arkiv för att kunna summera historien.
Den handlade i första hand om biblioteket, men även teater, konserthall, konsthall samt kombinationer när även konferensanläggning ingår.
Dessutom fanns ett nytt visningsmagasin för Skellefteå Museum med i diskussionerna samt lokaler för Nordiska scenografiskolan
Platser det har pratats om är Strömsörtomten, utbyggnad bakom Expolaris Center, fortsätt expansion på Nordanå, kombination med aula på Balderskolan, kvarteret Laxen vid älven och även nuvarande torget.
Först att lansera busstorget - 1990
Väldigt träffsäkra var Centrumgruppen i Skellefteå som bestod av handeln och hade jobbat med två arkitektföretag.
Redan 1990 föreslog de ett kulturhus på nuvarande busstorget med bibliotek, bokcafé, hantverkslokaler, musik- och danslokal, plats för utställningar och turistbyrå.
Så här i efterhand ser man att de fick nästan alla rätt.
Fram till 1993 var biblioteket viktigaste ingrediens, eftersom gamla bibliotekets lokaler ( i nuvarande The Great Northern) var små och otidsenliga.
Biblioteket flyttade
Men i juni 1993 bestämdes att stadsbiblioteket skulle flytta till sin nuvarande plats på Expolaris, och flytten skedde 18 mars 1995.
Dessa lokaler skulle användas i tio år i väntan på ett nybygge, sades det. Ett långvarigt provisorium, alltså, som blev ännu längre än väntat.
Lokalerna blev fina, och det "allmänhetens vardagsrum", som det var tänkt. Det var nog förklaringen till att debatten lugnade ner sig i några år. När den väl kom igång handlade den om konsert- och teatersal kombinerat med en konferensanläggning.
"Aldrig mer Skellefteå"
Avgörande tycks ha varit en brandfackla år 2000 av chefen för Norrlandsoperan. Efter ett gästspel med Madame Butterfly sade han att de ”aldrig mer” skulle lägga en stor uppsättning i Skellefteå på grund av den trånga scenen på Nordanåteatern.
Olika förslag för ny scen diskuterades sedan under åren 2002 och 2003 och var på remiss till olika intressenter. De tyckte också till i en debattrunda på Norrans kultursida, som gav spretiga svar när var och en agerade för sitt.
2002 hade Skellefteå för övrigt fått en ny kulturchef och han stack omgående ut hakan och föreslog ett nytt kulturhus på Nordanå, där all kultur skulle vara samlad.
Västerbottensteaterns chef Mats-Arne Larsson krävde ett riktigt kulturhus och inte en ”gästspelsscen med konferensambitioner".
Men inget hände
Åren gick och 2007 ordnade Skellefteå kommun en samtalsrunda med allmänheten som handlade om torget. Norran var med vid ett möte som hade samlat ett 40-tal personer och då önskades ett nytt bygge med 5-6 våningar där det skulle finnas bibliotek och allaktivitetshus.
2009 ordnades en arkitekttävling för ett allaktivitetshus på torget. Tio byggherrar deltog, tre förslag togs fram, men alla ratades.
När ett kulturhus har avfärdats var argumentet att det blir för dyrt.
På våren 2010 beslöts om en ny centrumutredning, med kravet att det skulle skapas ett resecentrum. Då var torget skippat som ny plats för storbygge, utan det talades om busstorget, möjligen med en terrass som skulle gå över Kanalgatan.
Men fokus var alltså resecentrum.
Var ett vallöfte
Så kom den stora vändningen. Vid en presskonferens strax inför valet 2010 levererade socialdemokraterna två stora vallöften. Det ena var att bygga centrumbron och det andra att bygga ett kulturhus.
Bron skulle stå klar under kommande mandatperiod, alltså senast 2014, och för kulturhuset skulle planeringen ha börjat.
Nu vet vi att kulturhuset hann ikapp och kommer att stå klart före.
Det var det nog ingen som trodde i det läget.