Hur man överlever som utlandsstudent i Skellefteå

Sami Kabir lämnade hela sin familj – inklusive sin sex månader gamla dotter – för att doktorera i Skellefteå. Det har varit ensamt många gånger, men han har samlat på sig många insikter och goda råd till andra utlandsstudenter som kämpar med kulturkrockar och norrländskt väder.

Sami Kabir har studerat i Skellefteå till och från sedan 2017.

Sami Kabir har studerat i Skellefteå till och från sedan 2017.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-05-10 06:00

En del av de engelsktalande i Skellefteå är doktorander och masterstudenter vid Luleå tekniska universitet. Sami Kabir studerar artificiell intelligens på Campus Skellefteå, ett fyraårigt forskarprogram som ska ge honom en doktorsexamen. I vanliga fall jobbar han som programmerare på finansdepartementet i Bangladesh, men tack vare ett Erasmus-stipendium kunde han ta sin magisterexamen vid LTU i Skellefteå 2019. Förra året kom han tillbaka för att fortsätta studierna. 

– Än så länge går det enligt plan, men forskning är sällan en rak väg. Ibland fastnar man. Så du kommer att känna dig frustrerad och du måste hitta sätt att komma framåt, säger han.

Sami är van att vara i andra länder och har sett mycket, men när han kom till Skellefteå på vintern fascinerades han över att älven var frusen.

– Det var väldigt spännande för mig. Jag har aldrig sett något sådant förut. Det var verkligen fantastiskt!

Han är också glad över att levnadskostnaderna i Skellefteå inte är så höga. Annars är förstås kulturskillnaderna mellan Bangladesh och norra Sverige tydliga. 

– Här ser jag att när barn fyller 18 år så får de flesta en egen bostad. Jag har också hört att många svenska föräldrar börjar ta ut en symbolisk hyra av sina barn om de fortsätter att bo kvar hemma, för att de ska lära sig stå på egna ben. Men i mitt land händer inte det. I Bangladesh, Indien och Pakistan bor barn kvar hemma tills deras föräldrar dör! Alla bor tillsammans, det är en gemensam familjekultur, säger Sami.

– Jag saknar min familj väldigt mycket.

Livet som utlandsstudent blir ensamt ibland.

– Mina föräldrar, min fru, alla är kvar i Dhaka i Bangladesh. Vi har fått en dotter, hon är bara sex månader gammal, så min fru vill inte flytta till Sverige just nu. I Dhaka får hon hjälp av både sina och mina föräldrar att ta hand om vårt barn. Här har vi ingen familj i närheten. Men hon kommer hit lite senare, kanske nästa år. Hon har redan uppehållstillstånd som maka – när jag sökte som doktorand sökte jag till oss båda. Det är ett tips till andra att göra så.

Har du några andra råd till nyanlända i Skellefteå? 

– Var förberedd! När jag var i Bangladesh och tänkte flytta till Skellefteå efterforskade jag i princip allt på nätet. Hur är vädret? Vad är temperaturen under året? Vilken typ av kläder ska jag ta med? Vad är månadshyran och levnadskostnaden, livsstil och så vidare. Jag visste att jag skulle behöva anpassa mig till en ny miljö. Om du har detta tankesätt kommer du att klara dig. Men var extra beredd på att det kommer att bli en kulturell chock, säger Sami.

– Du kommer också att lära dig att här är du betrodd att göra ditt jobb. Så länge du gör det har folk här inget emot om du tar ledigt, eller flyger iväg på en Europa-weekend. De litar på dig. Men man måste ha inställningen att man kommer att vara ensam här, och ha den mentala kraften att hantera det, arbeta praktiskt och lyckas. Jag känner många människor som kommit och verkligen lidit av ensamheten, och det slutade med att de åkte hem igen. Det är ett slöseri med pengar och tid. Så om du vill komma, var beredd på att det kommer att bli ett tufft liv. Men det kommer att vara värt det. 

norran.se/english

Det här är en översättning av en artikel som publicerades i sin originalform på Norrans engelska sajt. Du hittar mer av vårt engelskspråkiga innehåll på norran.se/english

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!