– Jalla, jalla! Skynda på nu!
Läraren Martin Eliasson rör sig snabbt mellan de olika stationerna i tillagningsköket på campus. Det är stressigt men stämningen är god. På olika håll jobbar eleverna med dagens uppgift – att laga och servera en trerättersmeny.
– De är fantastiskt duktiga. Jag skulle aldrig klara att flytta till ett nytt land och lära mig både ett yrke och ett nytt språk, säger Eliasson.
Det råder akut kockbrist i Skellefteå, ett problem som Norran har skildrat i många artiklar. Massiv kritik har riktats mot att restaurang- och livsmedelsprogrammet inte längre är sökbart på gymnasiet. Men få känner till den kockutbildning som Martin Eliasson och språkläraren Elin Larsson driver på campus i Skellefteå.
Här pluggar tio elever från fem olika länder. Två dagar i veckan arbetar de i köket, de resterande tre dagarna läser de teori och svenska. Snart ska eleverna ut på praktik och till sommaren kommer de att kunna titulera sig som måltidsbiträden. Allting sker genom ett samarbete mellan kommunen och utbildningsföretaget Astar.
– Det är väldigt språkintegrerat. Jag tar med mig det eleverna har lärt sig i köket och sedan jobbar vi med det teoretiskt också. På så sätt lär de sig yrkesspråket, förklarar Elin Larsson.
Martin Eliasson tillägger:
– Det händer att vi tragglar verb och infinitivformer även i köket. Man kan säga att vi jobbar både med mat och med svenska hela tiden. Och jag har också fått lära mig en del ord på arabiska!
Utbildningen har funnits i ett år och vänder sig till de som redan har läst svenska ett tag. Förenklat kan man säga att själva undervisningen ligger på gymnasienivå.
Fatima Shami är en av årets tio elever. Hon har redan arbetat i köksmiljö i två år, men nu har hon alltså valt att plugga för att få en formell examen.
– Vi har kul tillsammans och får lära oss många bra saker i köket. Våra lärare är jättebra, konstaterar hon.
Suha Shamshoum från Palestina håller med. Hon valde utbildningen just på grund av att den ger både språk- och yrkesfärdigheter.
– Matlagning är mitt liv. Och så är det jättebra att jag lär mig svenska samtidigt. Förhoppningsvis kan det leda till en fast tjänst efter utbildningen.
– Jag ska lära mig bra svenska, bli en riktigt bra kock – och en dag så ska jag tävla i Sveriges mästerkock!, säger hon och skrattar.