Idén till den nya produkten fick Kjell Lindskog under testerna med sin nya metod för att upptäcka och avlägsna is från vindkraftverk som Norran Affärsliv tidigare berättat om.
– Idag måste man vara en duktig klättrare för att våga sig på att arbeta med underhåll av bladen hängande i rep. Det finns också en tysk arbetsplattform men den är inte väderskyddad, säger Kjell Lindskog.
Kjell Lindskog förebild för entreprenörer och innovatörerDe lösningar som finns idag innebär att man i det nordiska klimatet bara kan arbeta med service och underhåll under sommarhalvåret när vädret så tillåter.
Vad Kjell har utvecklat är en lätt serviceplattform i kompositmaterial som kan användas året runt.
– Det är helt enkelt ett litet hus som hissas upp till bladen. Det innebär att man kan arbeta under alla typer av väder- och vindförhållanden.
Arbetet med prototypen och testerna kommer att kosta 4,6 miljoner kronor. Energimyndigheten står för 2 miljoner, Skellefteå Kraft med 1,4 miljoner och Lindskog Innovation skjuter till 1,2 miljoner kronor.
– Vi ser mycket positivt på den här satsningen och kommer också aktivt att delta i utvecklingsarbetet. Energiservice, som kan vara en användare av plattformen i framtiden, ska också delta. Tanken är att prototypen ska kunna testas före årsskiftet, berättar Jörgen Svensson, ansvarig för utvecklingsprojekt för vindkraft på Skellefteå Kraft.
Han poängterar att med den här lösningen kan tillgängligheten för underhåll och reparationer öka avsevärt.
– Det kommer också att höja kvaliteten på jobben och avsevärt förbättra arbetsmiljön, säger Jörgen.
Stort behov av nya lösningar för underhåll av vindkraftverk i kallt klimatIdag finns det brist på reparatörer av vindkraftverk på grund av den tuffa arbetsmiljön på hög höjd.
– Fler reparatörer kommer att bli tillgängliga om man kan arbeta mer säkert på vår plattform, konstaterar Kjell Lindskog.
I arbetet med prototypen kommer han även att samarbeta med konsultföretaget Cidema i Skellefteå.
– Grundkonceptet är klart och vi har sökt patent på den tekniska lösningen så nu kan vi börja bygga, säger Kjell.
Han konstaterar att det finns en stor marknad för produkten runt om i världen och att marknaden hela tiden växer.
– Bara i Europa finns det cirka 60 000 vindkraftverk och i genomsnitt behöver de en omfattande service vart femte år.
När det gäller den nya metoden för att upptäcka och avlägsna is från vindkraftverkens blad var det meningen att den skulle ha testas förra vintern i Skellefteå Krafts vindkraftpark i Jokkmokksliden, utanför Malå.
– Men det blev inte av på grund av olika orsaker men nu är vi igång med ett test som ska pågå hela hösten och vintern för att vi sedan ska kunna göra en utförlig utvärdering, avslutar Jörgen Svensson.