Kanske minns ni förra årets rejäla vårflod som bland annat hotade Coop i Bureå. Frågan är om det kommer att upprepa sig i år igen. Flödeskartan från SMHI visar att flödet är över normalt eller mycket över normalt i Västerbotten. Och flödet har ökat senaste veckan.
Att det flödar mer än det normalt gör vid denna tid är kanske inte så konstigt eftersom våren har varit mycket tidig i år. Statistiken över flödena bygger på jämförelser med historiska värden.
– Våren ankom fläckvis redan i början i mars till Västerbottenskusten och det är väldigt tidigt. Det brukar dröja in i april innan det blir vår där. Våren har varit ganska tidig i hela landet, säger meteorologen Viktor Bergman från SMHI.
Han dubbelkollar statistiken för klimatperioden 1991 till 2020 och då har våren oftast kommit mellan 5 och 10 april i området. Enligt ankomstkartan för våren har den också kommit sig en bit in i landet.
I år har det varit en mild vinter och inte jättemycket snö, konstaterar Viktor Bergman.
– Utifrån vad jag hört från hydrologerna är det inga varningsnivåer gällande flödena än så länge. Det finns inte så jättemycket snö att smälta, säger han.
På kartan över både flöden och markfuktighet syns en tydlig gräns mot södra delen av landet. Flödena är över det normala i norr och under det normala i söder. Detsamma gäller markfuktigheten som är låg, särskilt i den östra delen av den södra tredjedelen av landet.
– Det har varit väldigt torrt de senaste månaderna i söder. Det har varit lite nederbörd och snö, vilket beror på variationer i vädret. Förra vintern var det exempelvis fler lågtryck i söder. Nu har det varit fler lågtryck i norr, vilket påverkar om det blir nederbörd.
Samtidigt kryper nu risken för gräsbrand norrut längs kusten på snöfria platser. Kring Umeå anges det nu vara barmark på sjödjupskartan.
Men fortsätter det vara vår i Västerbotten nu?
– Det kommer att fortsätta vara mild luft och kring tio grader varmt till onsdag och torsdag, sedan svänger det och blir kallare igen. Men det ser inte ut att komma så mycket snö, säger han.
Kartorna har hämtats från SMHI:s hemsida.