– Det är så oetiskt och empatilöst att orden inte räcker till, säger Stina Engström (L), som reagerat starkt på händelsen ifråga.
Norran har tagit del av en skrivelse till socialnämndens ordförande. I denna beskriver personal hur de fick sätta in övervakningskamera hos en person i livets slutskede, i en situation då ”ingen borde vara ensam”, skriver personalen.
Övervakningskameran ska enligt personalen ha ersatt fysiska besök.
Hen påpekar också att det via kameraövervakning kan vara svårt att observera om vårdtagaren har ont, eller behöver vända sig. Hen efterfrågar också tydliga rutiner för vad som ska gälla vid ett vak i livets slutskede, och att beslut som tagits om vak i dessa situationer inte borde kunna ändras på grund av ”personalbrist eller ekonomi.”
Enligt uppgift till Norran har personer som arbetat hos vårdtagaren ifråga mått dåligt över händelsen.
Iosif Karambotis (S), är ordförande i socialnämnden. Skrivelsen var riktad till honom, men har också gått till vård- och omsorgschefen, Ejja Häman-Aktell.
– Det är hon som svarat på skrivelsen, säger Iosif karambotis.
Vad anser du om händelsen?
– Att en kameraövervakning ersätter en fysisk person är inte försvarbart vid vård i livets slutskede. I det skedet ska personen erbjudas det hen behöver, utifrån det egna önskemålet, säger han.
Är det ok att byta ut personal mot kamera på grund av personalbrist?
– Nej, det är inte okej. Pengar får inte vara en orsak till ett sådant beslut, säger Iosif Karambotis.
Han har när Norran talar med honom inte fått information om att händelsen har anmälts eller utretts.
Varför har den inte utretts?
– Vi har ingen direkt information om hur det mer konkret gått till. Personal som upplever missförhållanden ska anmäla detta enligt lex Sarah, utan en anmälan är det svårt att gå vidare.
Men ni har ju ett klagomål från en namngiven person?
– Ja, och det klagomålet har vård- och omsorgschefen svarat på. Hur hon resonerat får du fråga henne om, säger Iosif Karambotis.
Kräver ändring
Stina Engström (L) som nåtts av information om händelsen har skrivit en motion om saken. Hon föreslår att ”ingen kameraövervakning får ersätta fysisk närvaro av så kallat vak i livets slutskede”.
Stina Engström har under flera år drivit frågan om hur den palliativa vården kan förbättras, och har bland annat förespråkat att ett hospice, liknande det som finns i Umeå, borde skapas i Skellefteå.
Denna svårt sjuka människa som ligger här vid livets slut, som varit med och byggt den välfärd vi har i dag. Är detta det slut vi erbjuder? Det är bortom ord, så hemskt är det.
Hon påpekar att det inte handlar om att motsätta sig digital teknik, att digitala lösningar i mycket kan underlätta vår vardag.
– Men det får inte bli en tillämpning att använda kameraövervakning i situationer där det inte är lämplig, säger hon.
– När vak blir aktuellt står döden på tröskeln. Ingen människa ska behöva vara ensam i livets slutskede. Ingen digital övervakningskamera får någonsin ersätta en fysisk person vid ett vak, säger hon.
Stina Engström beskriver att hon fick hjärtklappning när hon fick information om händelsen:
– Denna svårt sjuka människa som ligger här vid livets slut, som varit med och byggt den välfärd vi har i dag. Är detta det slut vi erbjuder? Det är bortom ord, så hemskt är det.
Svarar via mejl
Vård- och omsorgschef Ejja Häman-Aktell har formulerat ett skriftligt svar på klagomålet, där hon dock inte svarar på om den specifika händelsen bröt mot rutinerna eller inte. Hon skriver bland annat att ”Teknikens intåg i våra verksamheter är för oss alla något nytt och spännande” samt att ”trygghetskameror är något som mottagits väl.” Hon skriver också att det för en individ i livets slutskede kan vara så att digital närvaro hos andra kan möjliggöra fysisk närvaro hos den berörda. Men att det inte heller kan uteslutas att ”fysisk närvaro i kombination med digital närvaro i vissa fall kan vara den bästa lösningen för individen.”
Norran har utan framgång sökt Ejja Häman-Aktell för en kommentar. Frågorna vi ville ställa var följande:
Har ni utrett händelsen? Och om inte, varför?
Inblandad personal ska ha upplevt situationen som jobbig. Vad skulle du säga till dem?
Senare skickar Ejja Häman-Aktell ett kort svar på Norrans frågor, via mejl. Det lyder: ”En Lex Sarah-anmälan är gjord och en utredning påbörjad.”
Norran har tagit del av anmälan, där det framgår att händelsen inträffade den 21 februari tidigare i år. Utredningen är dock inte klar än.