Lärcentra riktar sig till nyanställda och ordinarie personal inom vård, omsorg och stöd. Även elever på vård- och omsorgsutbildningar och studenter, som gör verksamhetsförlagd utbildning, kan nyttja detta.
På Lärcentra ska de kunna dela erfarenheter, utbyta idéer och få möjlighet att komma med nya innovativa lösningar. Ejja Häman-Aktell påpekar att den nya tekniken öppnar möjligheter till nytänkande. Exempelvis att man se en film på hur man byter vårdtagaren ”Annas" stomipåse eller få guidning via teams.
Dessutom finns möjlighet att träna på saker, exempelvis att ta blodprov eller blodtryck.
– Det är en upplevelseverkstad där man kan vara kreativ, men också ställa frågor och göra fel. Det är en trygghet för professionen och för dem vi är till för.
På Lärcentra har de hittills sammanställt introduktionslärboxar till de som börjar arbeta. I våras hölls en läkemedelsutbildning. Det är en ny arbetsteknikutbildning på gång, som webbutbildning. Planen är också att göra fortbildningsboxar för att öka kunskaperna bland de som redan arbetar inom vård- och omsorg. De har dessutom färdigställt covid-boxar, som man tar del av digitalt via teams.
Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) var också på plats för att klippa bandet.
– Jag känner mig stolt och nämnden stödjer projektet, sa han och tillade:
– Satsningen gör att vi kan ligga i framkant i Sverige. Jag tror många kommer att tycka det är roligt att jobba hos oss.