Invånardialog om droger: Synpunkter sammanställda – vill ha drogscreening och ”snabb hjälp”

Nu har höstens invånardialoger om droger sammanställt. Den visar bland annat att många föräldrar önskar mer kunskap om vilka varningssignaler de ska vara uppmärksamma på.

Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2019-04-26 13:32
undefined
Synpunkter från invånardialog om droger. ”Vilka varningstecken ska vi vara uppmärksamma på?”, undrar föräldrar.

Fem invånardialoger om droger genomfördes i fjol. I Byske, Boliden, Bureå samt två i centrala Skellefteå. Syftet är framförallt att lyssna in invånarnas tankar kring olika teman, inte att informera.

Efterlyser kunskap

Men sammanställningen visar att det senare var ett tydligt önskemål. Många efterlyste mer information om droganvändning. Både generell kunskap om droger och vilka tecken man som förälder ska vara uppmärksam på.

– När det gäller att bekämpa droger bland unga måste alla goda krafter samverka. De här dialogerna är ett bra verktyg för oss politiker att få en bättre förståelse för vad som behöver göras, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

Drogscreening

Information på skolor och föräldramöten ges redan idag, men individ- och familjeomsorgen rekommenderar ändå att socialkontoret ser över det förebyggande arbetet utifrån önskemålen.

De här dialogerna är ett bra verktyg för oss politiker att få en bättre förståelse för vad som behöver göras.

En fungerande drogscreening är ett annat tydligt önskemål från invånarna. En fråga där politikerna ännu inte hittat en långsiktig fungerande lösning.

Skellefteå: Samarbete om drogtester har havererat – ”Vad har allt detta kostat”

Kommunen kommer tillsammans med regionen att fortsätta diskussionerna.

Skellefteå: Tjejerna i nian mår dåligt och fler erbjuds narkotika – ”Allvarlig, nedåtgående trend”
undefined
Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

I sammanställningen av mötena framgår bland annat att många upplevde en oro över en liberalare ställning till droger idag. Och att drogerna upplevs mer lättillgängliga.

Föräldrar efterlyste mer kunskap om vilka varningssignaler och kännetecken de ska vara uppmärksamma på.

Öppna fritidsgårdar

På mötena diskuterades även önskemål om hur det förebyggande arbetet kan se ut. Här lyftes alltifrån en ökad vuxennärvaro, snabb hjälp för den som söker hjälp för en ungdom med drogproblematik och ”nätverksbyggande i skolklasserna mellan föräldrar.” Att fritidsgårdar skulle hålla öppet både fredagar och lördagar framfördes också.

Individ och familjeomsorgen är dock inte helt nöjda med antalet deltagande på träffarna. Sammanlagt deltog ett 70-tal personer.

– Det har varit svårt att nå ut, och vi upplever att det kommit fler på möten i ytterområdena än i centrala stan. Men vi ska fundera på hur vi ska föra dialogen framåt, kanske går det att digitalisera en del av processen, säger Iosif Karambotis.

Framförallt önskar politikerna att fler ungdomar ska delta i dialogen.

– Det är en sak att få information på skoltid, en helt annan att själv ta initiativ och delta på ett frivilligt möte. Då tar man ett större ansvar som invånare, vilket vi vill uppmuntra.

Invånardialogen fortsätter under 2019. Orter och datum har inte beslutats ännu.

ANDT-undersökningen 2018

ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak och undersökningen är en årlig kartläggning av alltifrån ungdomars drogvanebeteenden till det egna måendet, samt upplevelser av trygghet och mobbing.

Elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet ingår.

År 2018 visade kartläggningen bland annat att: 16 pojkar och 12 flickor i i årskurs 9 provat narkotika. Motsvarande siffra för årskurs 2 i gymnasiet var 28 pojkar och 25 flickor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!