BNI är ett internationellt nätverk av företagare med syftet att skapa affärer genom personliga rekommendationer. I förra veckan genomförde BNI-teamen BNI Skellefteå och BNI Skellefteå Guld en nätverksmässa på Scandic. På plats fanns då 45 företag för att mingla och berätta om sin verksamhet.
– En del av dem var också företag från Umeå som är med i de två BNI-teamen som finns där. I höstas genomfördes en liknande mässa i Umeå och detta är första gången det sker i Skellefteå, säger Mona Wassermann, BNI-konsult i Västerbotten som också driver ett eget konsultföretag i vars regi hon bland annat sysslar med företagscoaching.
BNI Skellefteå startades för elva år sedan och det andra teamet BNI Skellefteå Guld har nu funnits i två år.
– I vårt rikstäckande företag Café Bar Sverige satsar vi på att vara med i BNI på varje ort där vi är verksamma. Här i Skellefteå har våra BNI-affärer landat på cirka 550 000 kronor under det första året som vi varit med, berättar Jan Lundqvist, säljare på Café Bar och teamledare för BNI Skellefteå.
Mona Wassermann konstaterar att rikssnittet för BNI-affärer i Sverige i fjol låg på 477 000 kronor.
Proled.nu, som David Hallberg driver, förmedlar och monterar främst belysning till fordon, hem och offentliga miljöer.
– Redan mitt första BNI-möte som gäst ledde till beställningar från bilfirmor i Skellefteå och sedan har det bara rullat på, säger David.
BNI:s filosofi är "Givers gain" och betyder att den som ger, får också någonting tillbaka.
– Den som kommer till ett BNI-möte är inte där för att sälja utan för att dela med sig av sitt kontaktnät, betonar Mona Wassermann.
Organisationen startades 1985 i Kalifornien, USA, av Ivan Misner och i Sverige introducerades BNI av Gunnar Selheden 1999. BNI är idag världens största affärsnätverk med över 170 000 medlemmar i världen, varav drygt 2 500 i Sverige.
BNI-mötena är mycket strukturerade och effektiva. Deltagarna i teamen, som utgörs av cirka 30 företagare, får under 40 sekunder berätta om vad som hänt dem sedan förra mötet och vilka kontakter som de är intresserade av. En inbjuden talare får lite längre tid på sig och inbjuda gäster får presentera sig på 30 sekunder.
Teamen består av företag från många olika branscher. Det ska bara vara ett företag från varje bransch så att de inte direkt konkurrerar med varandra.
– Är det två likartade företag måste de sinsemellan bestämma vilka områden som de lyfter fram i BNI. I Umeå har vi till exempel två städfirmor som är med i samma team och de har lyckats mycket bra med fördelningen, säger Mona Wassermann.
Jan Lundqvist poängterar vikten av att man verkligen vet att det BNI-företag som man rekommenderar till andra i sitt kontaktnät håller måttet.
– Annars ryker ju mitt förtroende hos dem.
När det gäller antalet gäster menar Mona Wassermann att det optimala är 5–6 stycken.