Det har brunnit i sophögen på Degermyran sedan tidigt på fredagsmorgonen och än så länge fortsätter släckningsarbetet.
Räddningstjänsten i Skellefteå, deltidsstyrkor från flera olika orter, framförallt Byske, Skelleftehamn och Bureå, samt frivilliga från brandvärnet, har arbetat tillsammans med släckningsarbetet.
– Jag skulle säga att det rör sig om 60 personer totalt. Vi har en stor organisation så vi har inte behövt avbryta någon semester, säger Magnus Nyberg, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå, till Norran.
Även personal från Degermyran har funnits på plats och företaget Strema har hjälpt till med sin gödselspridare som kan ta tre gånger så mycket vatten som en vanlig tankbil.
Hur ser prognosen ut?
– I bästa fall blir vi kvar här två dygn till. Vi har säkrat upp med personal till tisdag kväll. Vi får se när vi kan lämna över det till Degermyrans personal.
Under natten till söndagen blossade branden upp mer intensivt på grund av hårda vindar.
– Men direkt vi satte in extra resurser igen så dröjde det en halvtimme innan branden var tillbaka i normalläge, säger Kristin Jonsson vid räddningstjänsten i Skellefteå.
– Det blåste storm. Vi var ute på en trafikolycka på natten och då hade röken lagt sig som ett täcke över älven, så man såg nästan inte älven. Det var tur att de flesta låg och sov då, säger Magnus Nyberg.
Många läsare har undrat om röken är farlig att andas in?
– Jag tänker så här, att det nog är farligare att stå bredvid någon som röker. Nu består brandröken av mycket vattenånga och är inte svart som den var i fredags. Men jag förstår att den skapar ett obehag, för det är ju inte normalt att leva i det. Tyvärr så råder vi ju inte över vinden, säger Magnus Nyberg.
Kommunen har sedan tidigare gått ut med rekommendationen att man stänger dörrar, fönster och ventilation om man har röken i närheten, eller att man tillfälligt åker någonstans där det är rökfritt.
Den ökade intensiteten innebar alltså betydligt mer rök över Skellefteå, men var också till fördel för räddningstjänsten.
– Tack vare vinden så brann det bort en hel del i sophögen, säger han.
Problemet hade dittills varit att sophögen var så hög på vissa ställen, fyra till fem meter, och att materialet låg i flera lager. Det gick inte att få vattnet att rinna ned i hela högen, vilket gjorde att det fortsatte att brinna inuti den.
– Vi blötte på, men låg alltid steget efter. Det blev varmt och självantändes igen och igen. Sedan har sophögen tagit så mycket plats att vi inte har haft så mycket yta att jobba på, säger Magnus Nyberg.
När en hel del sopor brann upp under natten till söndagen och hettan hade avtagit, var det inte längre för varmt för att kunna använda traktorer i arbetet.
– Vi tog ett beslut på söndag morgon om att vi skulle separera högarna med traktorer, så att vi ska kunna komma åt från flera håll, sedan handlar det om att skotta och blöta på, skotta och blöta på.
Räddningstjänsten ska jobba så under natten och på måndag förmiddag tas ett nytt beslut hur man ska gå vidare i arbetet.
Markus Hällgren från räddningstjänsten är på plats på Degermyran under söndagen.
– Det handlar om att avgränsa mindre områden. Att släcka av dem och lägga bort och sedan ta nästa. Vi måste sprida ut soporna för att få ett tunt lager för att komma åt att släcka, det är en stor mängd sopor som brinner, säger han.
Hur har det varit att jobba i värmen som har varit?
– Ja, det gäller att fylla på med mycket vätska. Vi har ju inte alltid stått så nära själva branden och mycket av värmen och röken försvinner med vinden så det har gått bra.
Under måndagen håller Degermyran fortsatt stängt för allmänheten och bara tung trafik får komma in på området.
Se mer om hur branden bekämpades under söndagen: