De väntande pensionsavgångarna oroar Anders Bergström, verksamhetschef på skolkontoret. Särskilt med tanke på svårigheten att rekrytera behöriga lärare. Men till terminstarten går pusslet ihop.
– Det ser bättre ut än jag trodde, vi har en hyfsad lösning. Men att det är tufft kan jag inte sticka under stol med.
– Inga lärare saknas helt, men om alla är behöriga är en annan sak. Vi jobbar kontinuerligt med frågan och vissa ämnen är svårare än andra att rekrytera till, säger Anders Bergström.
Åtta lärare från England
Snart anländer också lärarna som rekryterats från England, totalt åtta stycken.
Läraren Stuart från England – tar tjänst i Skellefteå– Det ser jag som en riktigt lyckad satsning, det rör sig om rutinerade och behöriga lärare.
Vi har länge fört en dialog med olika lärosäten och jag hoppas innerligt att det händer något snart. Här är det också upp till lärosätena att räcka ut en hand.
Överlag ligger Skellefteå ändå bra till vid en jämförelse. Andelen behöriga lärare för grundskolan är för tillfället 81,5 procent. Rikets siffra är 71.
Framtidens skola: ”Det är svårt att ha visioner i något så ogreppbart”Hög andel behöriga
I gymnasieskolan ser det ännu bättre ut, med 87 procent behöriga lärare. Här är det tuffast att rekrytera till yrkesutbildningarna, säger Jan Midlert, gymnasiechef.
– Men här finns det modeller för att vidareutbilda sig på jobbet, att kombinera studier och arbete. Just nu har vi faktiskt bara en lärarannons ute.
Lokala utbildningsplatser
Jan Midlert tror att fler lokala utbildningsplatser skulle vara en långsiktigt lösning på lärarbristen.
– Det ger oss möjlighet att rekrytera en målgrupp som ogärna flyttar för att studera, på grund av exempelvis familjesituationen, säger han.
Anders Bergström är inne på samma linje – lokala utbildningsplatser.
– Vi har länge fört en dialog med olika lärosäten och jag hoppas innerligt att det händer något snart. Här är det också upp till lärosätena att räcka ut en hand, säger han.