Tävlingen vänder sig till alla personer som har en idé.
– Det kan vara en ny idé som löser ett gammalt problem eller en innovation som världen är värd att uppleva. Något som förbättrar människors liv eller löser problem, säger Ida Lindh näringsutvecklare vid Skellefteå kommuns näringslivskontor.
Satsningen bygger på att man vill bredda målgruppen av idégivare och få in många idéer och gärna från människor som aldrig tidigare valt att presentera en idé.
– Det finns här inga begräsningar eller regler kring vilken typ av idéer som kan vara med i tävlingen, säger Sofia Gullholm, innovationsrådgivare vid LTU Business
Allt från privatpersoner till företag och föreningar kan vara med i tävlingen och det finns ingen åldersgräns uppåt eller nedåt.
– Dessutom är det enkelt att tävla och man behöver inte skicka med komplicerade ritningar eller krångliga formuleringar. Allt den tävlande behöver göra är att förklara vad idén handlar om, berättar Ida.
Sofia Gullholm poängterar att det råder fullständig sekretess för de inlämnade idéerna.
– Inget kommer att visas eller offentliggöras utan idégivarens medgivande, poängterar Sofia.
Hon har sett vilka goda resultat innovationsrådgivningen som LTU Business hållit i sedan hösten 2016 gett.
– Vi har i detta projekt arbetat med 60 entreprenörer. En av dem är Åsa Wikström från Jörn som utvecklade lastbäraren för skidor, stavar och andra långa föremål som nu lanserades under SM-veckan, berättar Sofia.
Tio av de idéer som kommit fram där är på väg att kommersialiseras och fem har gått vidare i olika acceleratorprogram. Sofia konstaterar att minst lika viktigt som att få feedback på en fungerande produkt eller tjänst är att få reda på att den inte fungerar.
– Då kan man släppa idén och gå vidare med nästa och står bättre rustad för att komma med en riktigt livskraftig idé. Ofta håller idé nummer två betydligt högre klass än den första, säger hon.
Både Ida och Sofia menar att Skellefteborna är ett idérikt och entreprenöriellt folk.
– Det finns här en mycket rik tradition här kring detta och det är också något vi via strategin "Röda Tråden" jobbar för att förstärka underifrån genom att inspirera fler personer, i alla åldersgrupper, till att skapa, pröva, förmedla och omsätta idéer i handling, avslutar Ida Lindh.
Tävlingsbidragen till skickas in på www.skellefta.se/smarttillvaxt.
Smart Tillväxt är ett samverkansprojekt mellan Piteå kommun, Skellefteå kommun och Älvsbyns kommun som arbetar för att skapa förutsättningar för ökat nyföretagande, fler nya innovationer, ökad tillväxt i befintliga företag och fler växande företag i nya och befintliga branscher. Bidrar till finansieringen av tävlingen ”Klart Smart” gör Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Norrbotten.