Hundratals nya studenter vid Yrkeshögskolan i Skellefteå

Det råder bråda dagar hos Yrkeshögskolan i Skellefteå. Bland annat ska tre nya utbildningar till produktions- och processtekniker dras igång till hösten. ”Det kommer att behövas fler lokaler på Campus Skellefteå för att bereda plats för alla YH-studenter”, konstaterar rektor Ulf Olofsson.

Calle Lundhal, Ulf Olofsson och Anette Berglund, Yrkeshögskolan i Skellefteå.

Calle Lundhal, Ulf Olofsson och Anette Berglund, Yrkeshögskolan i Skellefteå.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2020-02-27 08:00
Calle Lundhal, Ulf Olofsson och Anette Berglund, Yrkeshögskolan i Skellefteå.
Calle Lundhal, Ulf Olofsson och Anette Berglund, Yrkeshögskolan i Skellefteå.

Ulf Olofsson betonar att anstormningen av 300 blivande produktions- och och processtekniker de närmaste fem åren är ett angenämt problem.

– Men det måste till en lösning när det gäller lokalerna, säger han.

Det är tre olika utbildningar till produktions- och processtekniker som ska starta till hösten. I torsdags blev det möjligt att söka dem.

– Vi har redan sökande på alla utbildningarna och det är möjligt att lämna in en ansökan fram till den 15 april, berättar Anette Berglund, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan i Skellefteå.

"Vi har redan sökande på alla utbildningarna", berättar Anette Berglund.
"Vi har redan sökande på alla utbildningarna", berättar Anette Berglund.

De tre utbildningarna är:

– produktionstekniker med inriktning digitalisering och datorstödd tillverkning, tre omgångar á 25 platser.

– produktionstekniker med inriktning automatiserade tillverkningsprocesser, tre omgångar á 30 platser.

– processtekniker med inriktning underhåll och driftsäkerhet, fyra omgångar á 30 platser.

Det är nationell intagning till utbildningarna och Calle Lundahl, utbildningsutvecklare vid Yrkeshögskolan i Skellefteå är övertygad om att man kommer att få sökande från hela landet.

– Det här är utbildningar som med största sannolikhet leder till att man kan få ett avancerat teknikerjobb efter examen, säger han.

Det är en bred målgrupp för utbildningen.

– Det kan vara allt från dem som precis gått ut gymnasiet till de som är sugna på en karriärväxling, berättar Anette.

– Vi arbetar också med att försöka hitta vägar för företagens personal att kombinera arbete med vidareutbildning, inflikar Ulf Olofsson.

För att Myndigheten för yrkeshögskolan skulle bevilja start av de tre utbildningarna krävdes ett stort engagemang från näringslivet i regionen.

– Det var inga problem i det här fallet. Vi hade 25 företag som ställde sig bakom utbildningarna och som dessutom kunde utlova hundratals nya jobb på andra sidan examen, berättar Ulf.

Northvolt är ett av de drivande företagen men Calle Lundahl poängterar att många andra företag i regionen också har stort intresse av tekniker.
Northvolt är ett av de drivande företagen men Calle Lundahl poängterar att många andra företag i regionen också har stort intresse av tekniker.

Northvolt är ett av de drivande företagen men Calle Lundahl poängterar att många andra företag i regionen också har stort intresse av tekniker. Därför har Yrkeshögskolan ett nära samarbete med företagen som är anslutna till branschorganisationerna Träbransch Norr och Teknikföretagen.

– Många av regionens teknikföretag, där både trä-, metall- och plastindustrier ingår, är i stort behov av tekniker som behärskar exempelvis, digital 3D- och CNC-teknik, kvalitet och Lean, robot-, automatiserings- och underhållsteknik, säger Calle.

En fjärdedel av utbildningstiden är LIA – lärande i arbete, och här har de 25 företagen meddelat att de ställer praktikplatser till förfogande. Studenterna får då får möjlighet att praktisera sina kunskaper och efter examen får de ofta en anställning vid sitt LIA-företag.

Vi arbetar nu också med att rekrytera lärare. Det blir både tal om att anställa lärare och att anlita konsulter. Att köpa tjänster från de lokala företagen kan också bli aktuellt, berättar Anette.

Ulf Olofsson är övertygad om att Yrkeshögskolan i Skellefteå under de närmaste åren kommer att starta fler utbildningar inom segmentet teknik och tillverkning.

– Men nu ska vi först koncentrera oss på att få till de här tre så att de håller hög kvalitet, avslutar Ulf Olofsson.

Yrkeshögskolans utbildningar drivs i samarbete med arbetslivet, som har en central roll både före, under och efter utbildningarna. Det innebär att utbildningarna är skräddarsydda utifrån arbetslivets behov av kompetens och leder till yrkesroller där branschens behov är stort. Som yrkeshögskolestuderande på Campus Skellefteå har man bostadsgaranti via det kommunala bostadsbolaget Skebo. Den som studerar på yrkeshögskolan i Skellefteå har också rätt till studiemedel från CSN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!