Högsäsong för tillsyn av stökiga tomter: ”Värst är det så klart för grannarna”

Sommaren är högsäsong för tillsyn av ovårdade tomter. Det är också nu flest anmälningar kommer in. ”Det är ett tidskrävande jobb, vissa ärenden är mer än tio år gamla”, säger Inger Forsberg, handläggare på Samhällsbyggnad.

Foto: Norran

Skellefteå2018-08-09 08:00

Bara den senaste veckan har kommunen fått in en handfull anmälningar om ovårdade tomter och fastigheter. Hittills i år rör det sig om 34 anmälningar, men det totala antalet pågående ärenden än lite drygt det dubbla.

”Ovårdade ärenden”

– Det är sommartid som flest anmäler. Då rör sig många på platser de vanligtvis inte är på, man besöker exempelvis sin sommarstuga, säger Inger Forsberg, handläggare som i perioder jobbar heltid med ”ovårdade ärenden”, som hon själv uttrycker saken.

Det absolut vanligaste klagomålet rör bilar parkerade på tomten. Därefter kommer fallfärdiga hus. Hur och om kommunen väljer att gå vidare med saken, beror på flera omständigheter.

– Finns det risk för liv och hälsa, ligger ett fallfärdigt hus exempelvis i anslutning till en skola, det är bland annat sådant vi tar hänsyn till, säger hon.

Stökigt – trots påminnelse

Men det är ett tidskrävande jobb. Av de ärenden som pågår i dag öppnades en del så tidigt som år 2004. Ett exempel på ett långdraget ärende har Norran berättat om tidigare. På tomten ifråga står ett flertal bilar och en gammal buss, samt en stor hög med däck och gammalt bråte.

Har 21 gamla fordon på tomten - nu måste de bort

Ärendet påbörjades redan 2011. Under årens lopp har ägaren fått ett antal åtgärdsförelägganden, varav den senaste tidsfristen löpte ut i oktober förra året. En del har städats undan – men långtifrån allt. Ägaren skulle senast den 11 juni skicka en ny handlingsplan. Den uteblev.

– Då måste frågan upp till nämnden igen, där ett beslut om ett eventuellt vitesföreläggande kan tas. Det kan även handla om att göra saker på fastighetsägarens bekostnad, säger Inger Forsberg.

Hellre dialog

Men vitesförelägganden är ovanliga. Endast två stycken har beslutats av bygg- och miljönämnden de senaste tre åren.

– Vi koncentrerar oss på en kontinuerlig dialog med fastighetsägarna, det upplever vi mest givande. Men det allra tuffaste ärendena handlar om ägare som antingen lämnat landet eller helt saknar medel för att åtgärda felen, säger Inger Forsberg.

Skulle ni inte kunna snabba på processen genom att utdöma fler viten?

– Det är en politiskt fråga, eftersom alla dessa ärenden ska upp i nämnden så måste politikerna bestämma sig för hur mycket möda de vill lägga på frågan. Men visst förstår jag att det kan vara frustrerande, värst är det så klart för grannarna.

Ovårdade tomter

En ovårdad tomt är den tomt som antingen utgör en ”olägenhet för omgivningen” eller ”en risk för olycksfall.”

När en anmälan kommer in till kommunen får fastighetsägaren en underrättelse om ett planerat besök. Efter besöket gör handläggaren en bedömning: ofta kommer man överens om en handlingsplan.

När tidsfristen för planen löpt ut sker ett nytt besök. Ska några åtgärder, exempelvis åtgärdsföreläggande eller vite beslutas, tas ärendet till bygg- och miljönämnden.

Kommunen gör en juridisk bedömning av hur de kan agera. Exempelvis kan det bli aktuellt att vidta åtgärder på fastighetsägarens bekostnad.

Varje pågående ärende besöks minst en gång per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om