Det framgår av årsrapporten för support och lokaler, som fastställdes av politikerna i torsdags.
Om vi börjar med maten till skolor, förskolor och åldringsvård så var det tufft att få ihop ekonomin.
Livsmedlen blev dyrare under andra halvan av året på grund av den torra sommaren. Det var brist på smör och grädde från Norrmejerier och man fick söka sig andra leverantörer. Dessutom påverkar den svaga svenska kronan importen.
Hittade alternativ
Men trots att priserna ökade med sju procent, vilket innebär tre miljoner kronor, lyckades måltidsavdelningen få ihop ekonomin. Det valdes andra rätter, letades nya insatsvaror samt slimmades i personalkostnader.
Under 2019 befaras livsmedelspriserna fortsätta öka, kanske så mycket som sju procent.
– Vi har flaggat för det till budgetberedningen. Får vi inte extra pengar så ska vi fortsätta att effektivisera på samma vis som vi gjorde i fjol. I första hand försöker vi jobba smartare, vi ska undvika att det påverkar matens kvalitet, säger måltidschef Peter Lundmark.
Låst pris för el
När det gäller energikostnader så fanns prissäkrade avtal. Det innebar att kommunen betalade cirka 34 öre per kilowattimme när det rörliga elpriset annars låg på 47 öre.
Elförbrukningen var högre än vanligt januari-mars i fjol på grund av kyla, medan den blev lägre än vanligt under sommaren. Då användes å andra sidan mera fjärrkyla.
Totalt sett så sänkte kommunen sin energiförbrukning från 186 till 181 kilowattimme per kvadratmeter byggnadsyta.
Sammantaget gick driften på support och lokaler 17 miljoner bättre än budget. Mycket av det vill man få skjuta framåt i tiden.
Byggen skjuts framåt
När det gäller investeringar i byggen så har aktiviteten varit lite lägre än planerat. Det beror på att kulturhuset fick senare byggstart och att renovering av Brännanskolan slopades i egen regi. Ej nyttjade pengar vill man därför ta med sig till kommande år, så man kan slutföra de byggen som påbörjats.
Prognoserna för de kommunal byggena innebär att Floraskolan och Florahallen kan bli billigare än planerat. Även Morö Backeskolan kan sluta på plus. Övriga väntas gå enligt budget.
Automatisering ökar
Roboten på lönecenter trasslade i början men nu jobbar den med bokning av vikarier och gör arbetsgivarintyg. De ekonomiska effekterna är bättre än väntat. Näst på tur är avfallshantering. Kommunens robotisering har väckt uppmärksamhet i många av landets kommuner.
Elektroniska tjänster ökar i mängd och användning. Nu finns 42 sådana specifikt för Skellefteå kommun och 14 i samarbete med andra kommuner. I snitt loggar 6 000 unika besökare in varje månad oftast på kvällar och helger.
Färre vikarier på kundtjänst
Kundtjänst minskade sin servicegrad 2018. 77 procent av samtalen kom fram inom två minuter. Året före var nivån 78 procent.
Även lösningsgraden minskade något från 80 till 79 procent (andelen som får hjälp direkt vid första samtalet). Förklaringen sägs vara lägre bemanning än vanligt på sommaren.
Måltidsavdelningen
Flera förskolekök har under året slagits ihop, antalet kockar kunde då minskas med sex personer.
Vid årets slut hade måltidsavdelningen 257 anställda.
Måltidsavdelningen hade under året 12 tillbud och 30 rapporterade arbetsskador. Vid årsskiftet var 35 anställda föremål för rehabilitering.
Sjukfrånvaron på måltidsavdelningen minskade under 2018 från 7,3 till 6,1 procent.
Positiv uppmärksamhet
En branschtidning för storkök och restauranger har uppmärksammat satsningen på Balder- och Anderstorpsgymnasiet, där det dagligen serveras fem rätter. Antalet ätande elever ökade med 200 per dag.
På Brogården jobbar kockar och vårdpersonal med att komma med i Whitegudie senor.
Socialstyrelsen och livsmedelsverket har varit på besök för att studera samarbetet mellan äldreomsorg och måltidsavdelning, vilket lett till att Skellefteå blivit nämnd som ett gott exempel.