Nu har Luleå tekniska universitets nya inriktning på cybersäkerhet invigts på Campus Skellefteå. Detta gjordes vid en ceremoni där kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) och Niklas Lehto, prefekt vid institutionen för system- och rymdteknik, klippte ett band i lokalerna där den nya forskargruppen håller till.
I forskar- och lärarteamet ingår för närvarande tre professorer, en gästprofessor, en biträdande professor, två postdoktorer, åtta doktorander och en gästdoktorand. Till hösten startar de både en mastersutbildning i cybersäkerhet i Skellefteå och dessutom genomförs en distansutbildning i ämnet.
– Vi har fått in över 1 000 sökande till våra nya utbildningar i cybersäkerhet vilket är mycket glädjande, säger Johan Lugnet.
Karl Andersson, professor och ämnesföreträdare i cybersäkerhet, menar att detta verkligen är ett viktigt område att skapa kompetens inom.
– Dessvärre blir det allt viktigare. 2023 rapporterades i Sverige 334 it-incidenter från 136 organisationer, med en markant ökning av cyberangrepp som främsta orsak, berättar han.
Karl Andersson konstaterar att aktuella cyberhot i Sverige kan vara utpressningsprogram där angriparen krypterar organisationers data och kräver lösen för dekryptering. De kan också bestå av attacker där man överbelastar system för att göra tjänster otillgängliga.
– Vanligt är också nätfiske med bedrägliga e-postmeddelanden för att stjäla känslig information. Dessutom genomförs många supply chain-attacker där man angriper leverantörers sårbarheter, säger Karl.
Som exempel på en färsk cyberattack i Sverige tar han Tietoevry-attacken 2024. Denna utpressningsattack påverkade tjänster för flera av Tietoevrys kunder i Sverige.
– Bland annat uppgav Rusta att de förlorade 120 miljoner kronor i attacken, berättar Karl.
Han menar att den nya utbildningen också ligger helt i linje med regeringens nya strategi för cybersäkerhet för åren 2025–2029 som Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, presenterade den 20 mars. Han betonade då att cybersäkerhet är en horisontell fråga för hela det civila försvaret och utgör därmed en viktig del i Sveriges totalförsvar. I strategin pekas också ut att universitet och högskolor spelar en avgörande roll i att utbilda nästa generations cybersäkerhetsexperter och utveckla den kunskap som samhället behöver för att stå emot framtida hot.
Regeringen har även gett MSB i uppdrag att genomföra en kartläggning av kommuners tekniska cybersäkerhetsförmåga.
– Det har visat sig att så många som 220 kommuner i Sverige inte har resurser för att på ett tillräckligt bra sätt arbete med cybersäkerhet. Och de som genomför attacker ger sig alltid på den svagaste punkten, säger professor John Lindström.
Åsa Ericson, professor och lärare inom cybersäkerhet, berättar att mastersprogrammet har en helhetssyn på cybersäkerhet.
– Ett unikt inslag är våra industrirepresentanter, som säkerställer att programmet är både relevant och aktuellt för arbetsmarknaden, berättar hon
John Lindström konstaterar att studenterna har möjlighet att gå vidare till spännande karriärer över hela världen, tack vare den solida grund de får inom detta cybersäkerhetsprogram.
– Vårt program är utformat för den som vill ligga i framkant av teknikutvecklingen och göra en verklig skillnad i världen, avslutar han.