Hemvärnet i Skellefteå söker fler frivilliga. I takt med att omvärldsläget förändrats har intresset för Hemvärnet ökat, men mycket av rekryteringen har skett i storstäderna. Under åren har man jobbat mycket för en större lokal förankring.
Jonas Mårtensson, kompanifanjunkare i ett bevakningskompani och yrkesinformatör, är ansvarig för rekrytering på Västerbottensbataljonen. Han är tydlig med att dagens Hemvärn inte längre är vad många tror. Man söker ett brett urval av kandidater och tjänstgöringen ställer högre krav än ”gubbar som fikar ute i skogen”.
Att få fler kvinnor att söka handlar inte nödvändigtvis om jämställdhet utan att man vill åt kompetensen och utöka rekryteringsbasen. Många tror att sök efter försvunnen person eller släcka skogsbränder är huvudsysslan men det är kriget som är huvuduppgift.
– Kriterierna är en sak, men attityden är en annan. Föreningsmänniskan passar. Jag ser mamman eller pappan som drivit ett fotbollslag där ungarna växt ur och man saknar föreningslivet, säger Jonas Mårtensson.
Hemvärnet erbjuder ett brett spektrum av roller – allt från kock eller sjukvårdare till flygförare. Man behöver inte ha militär bakgrund eller ha genomfört värnplikt för att söka till Hemvärnet.
Jonas Mårtensson, 49, flyttade till Skellefteå 2016 och arbetar idag med affärsutveckling på Nuiteq. Med två småbarn, sambo och villa i Medlefors är livet välfyllt, men engagemanget i Hemvärnet är något han ser som meningsfullt.
– Min sambo och hennes föräldrar ställer upp jättemycket och även mitt företag. Vill gärna se att företag och organisationer försöker möjliggöra för sin personal i totalförsvaret. Det är idag en angelägenhet för alla, säger Jonas Mårtensson.
– Hemvärnet är ett tvärsnitt av Sverige. Yrkesmässigt är det helt utspritt bland de som tjänstgör, allt från högt uppsatta personer från näringslivet till vårdpersonal. Men när vi sätter på oss uniformen blir vi bara ett lag. Det är en väldigt nära kamratskap, säger Jonas Mårtensson.
Stefan Anundi, 49, arbetar till vardags med energioptimering på Afry, lever familjeliv och är också förtroendevald för Moderaterna i Skellefteå.
– Som politiker känns det viktigt att inte bara sitta och ta beslut kring försvaret utan att vara en del utav det. Jag ser ett mycket större intresse för försvaret, både hos politiker, kollegor och vänner. Det är en del oro, men mest intresse, säger Stefan Anundi skyttesoldat vid lokala insatskompaniet.
När Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina såg Hemvärnet en kraftig ökning av ansökningar. I Skellefteå mångdubblades antalet. Men inte alla fullföljde ansökningarna när de insåg vad uppdraget innebär. I Skellefteå försöker man bygga en stark lokal gemenskap, menar Stefan Anundi.
– Vi träffas och umgås även på fritiden. Vi tittar på exempelvis andra länder där man har en annan syn på militär tjänstgöring. Man vill inte missa övningar, det är kul att vara med gänget. Jag kallar det till och med en andra familj, säger Stefan Anundi.
Övningar i Hemvärnet innebär en hel del utmaningar, något man måste vara beredd på.
– När du är ute på övningar så har du väldigt lite kontroll. Man vet inte var man ska vara, när man ska få äta. Bara för att man har blöta skor eller är trött och frusen kan man inte gå hem. Det är tuff disciplin, säger Stefan Anundi.
Vad har man att vinna på att gå med?
– Nätverket är något som växer mycket. Det är starka vänskapsband som skapas. Man pratar om ”brothers and sisters in arms”. Det är ett konstant lagbyggande, säger Jonas Mårtensson.
– Det finns även många utbildningar exempelvis inom ledarskap som man absolut kan ha användning av även i det civila, säger Stefan Anundi.
– Man känner en enorm ödmjukhet efter att ha varit ute på en övning. När man kommer hem och nattar barnen så är man tacksam över att få leva i fred. Att veta att man har kamrater som ställer upp för varandra och övar för att kunna försvara Sverige om det skulle en dag skulle behövas, avslutar Jonas Mårtensson.